Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
25 maart 2014
Presentatie coaching
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
5 oktober 2018
Viv’s detox
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
28 oktober 2014
Eetdagboek review
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
13 februari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –