Lekker en zorgeloos bakken zonder allergenen? Dat kan met het nieuwe boek van Yves Thomaes: ‘Lekker zonder allergenen’. Je hoort het steeds vaker; mensen die allergisch zijn voor lactose, gluten, pinda’s of eieren. Wat is allergie nou eigenlijk? Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf – ook wel de ‘allergenen’ – en is de meest voorkomende chronische ziekte. Wanneer je een van deze allergieën hebt, kan dat behoorlijk lastig zijn wat betreft je dagelijkse voeding. Het wordt helemaal een uitdaging als je ook nog eens een combinatie van verschillende voedselallergieën blijkt te hebben.
Kookboek
Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met de Vlaamse Coeliakievereniging. Eerder in zijn boekenreeks verschenen: ‘Lekker zonder gluten’ en ‘Lekker zonder suiker’. Hiermee speelt de schrijver goed in op de huidige problematiek wat betreft voedselbeperkingen, restricties of allergieën. In het bijzonder bij de mensen met meerdere voedselallergieën, zul je niet zo gauw een gewoon kookboek in de keuken aantreffen. Vandaar dat Thomaes op het idee kwam om een boek te schrijven met zoveel mogelijk allergeenvrije recepten.
Eenvoudige, allergeenvrije recepten
De eerste pagina’s van het boek worden gewijd aan het uitleggen van wat voedselallergieën nu eigenlijk precies zijn en bovendien wat het betekent om ermee te moeten leven. Verder bevat het boek bevat zo’n vijftig eenvoudige allergeenvrije recepten voor het hele gezin, opgedeeld in categorieën zoals; brood, koekjes, cake, taarten, en ijs!
De recepten zijn vrij van gluten, ei, lactose, soja, sesam, pinda en noten. Melkeiwitten worden tot een minimum beperkt. Bij de recepten worden ook enkele tips gegeven over het eventueel vervangen van producten. Zowel een lekker als informatief en handig bakboek dus!
Oók mensen zonder allergieën kunnen uiteraard genoeg lekkere inspiratie uit dit bakboek op doen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om eens extra stil te staan bij de mensen die dagelijks de uitdaging met hun allergie(ën) moeten aangaan!
Winnen!
Heb of ken jij iemand met voedselallergieën? Laat ons dan via Facebook weten welk allergeen vrij recept je het liefst zou willen bakken, lekker voor jezelf of lekker voor die ander! Zondag maken we een winnaar bekend!
Tekst: Maartje Meijers voor Vivonline.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
25 maart 2015
De vetfluisteraar
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
18 juni 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –