Kinderen gezonder
“Lust ik niet!” je kind kijkt naar zijn bord alsof er iets heel smerigs op ligt. Daar gaan we weer, na een diepe zucht, hoor je jezelf zeggen: “Als je je bordje netjes leeg eet dan…” Herkenbaar?
Liever snoepen
In bijna elk huishouden komt het voor dat kinderen liever snoepen dan gezond eten. Het maakt niet uit of ze een snoepje nog nooit eerder hebben gehad, ze stoppen het zonder mokken in hun mond.
Plezier aan tafel
Wij hebben 8 tips voor meer plezier aan tafel én rust in je hoofd.
1. Geef het goede voorbeeld
Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders, dit geldt ook voor eetgedrag. Als jij een gezonde houding hebt ten aanzien van eten, dan is de kans groot dat je kind dat van je overneemt. Laat zien dat je geniet van het eten en vertel dat gezond eten belangrijk is. Dus allereerst de vraag aan jezelf: hoe is jouw ‘relatie’ met eten?
2. Leg uit
Doe dat op een manier die tot de verbeelding spreekt, vergerlijk het lichaam met een auto. In een auto doe je brandstof om te kunnen rijden. Als je er iets anders in doet, dan krijgt de auto problemen. Stop je er dingen in die slecht zijn, zoals suiker, dan komt er allemaal zwarte rook uit de uitlaat of loopt de motor vast. Stop je er niets in, dan rijdt de auto helemaal niet meer. Daag je kind uit om te benoemen welke voedingsmiddelen niet goed zijn voor de motor en welke juist wel. Zo worden ze bewuster en geef je ze het gevoel dat ze het zelf heel goed snappen.
3. Heb geduld
Vooral bij kleine kinderen zijn de smaakpapillen nog in ontwikkeling. Het eerste fruithapje veroorzaakte misschien een vies gezicht, maar het tiende niet meer, smaak moet opgebouwd worden. Gemiddeld wordt een smaak pas herkend of geaccepteerd na tien keer proeven. Begin met zachte smaken zoals pompoen, courgette, komkommer, snijbonen, worteltjes, sperziebonen, ontvelde tomaten en doperwtjes. Bouw het langzaam op naar meer uitgesproken smaken.
4. Betrek kinderen
Geef kinderen een rol in het ‘voedselproces’. Neem ze mee met boodschappen doen en laat ze helpen met kiezen. Ruik in de winkel samen aan de groenten en vertel wat er ligt. Daag ze uit mee te denken over mogelijke combinaties, wees positief over eten. Versterk het verhaal over eten door samen te kijken naar wat goed voor de ‘motor’ is en wat niet, laat ze zelf nadenken.
5. Maak er een feestje van
Laat je kind meehelpen door het eten creatief te presenteren. Leg niet teveel op het bord, dat kan ervoor zorgen dat je kind er letterlijk als een berg tegenop ziet het bord leeg te eten. Experimenteer met kruiden en ontdek wat ze lekker vinden. Vraag: “Wat denk jij dat lekker is bij dit eten?” Desnoods geef je ze een theelepeltje met kruiden die ze zelf over het eten mogen ‘gooien’.
6. Spreid de eetmomenten
Veel ouders maken zich zorgen of hun kind wel voldoende voedingsmiddelen binnenkrijgt. Spreid daarom eetmomenten over de hele dag, dan komt het niet voornamelijk aan op het avondeten. Begin met een goed ontbijt samen met je kind. Geef je kind vooral ’s morgens gevarieerd en voldoende fruit en geef ze wat rauwkost en een shake van groenten en stukjes fruit mee naar school. Als je dit nog niet deed, dan zal je kind mogelijk weerstand bieden en dan geldt: zet door! Echt! Het is even moeilijk, maar zie het als een investering. Uiteindelijk weet je kind niet beter en wordt het een gezonde eter.
7. De proefregel
Spreek af: eten is nooit vies. Dat is niet lief voor degene die zijn of haar best heeft gedaan om iets lekkers te koken. Je kunt een voorbeeld geven: “Als jij cakejes hebt gebakken en wij zeggen: ieh bah!, dan vind je dat vast ook niet leuk”. Spreek ook af dat alle nieuwe dingen een eerlijke kans krijgen door ze te proeven. Breng het grappig door bijvoorbeeld te zeggen: “Welkom Asperge!” Waarop de asperge antwoordt: “Hallo, ik ben Asperge en ik ben heel goed voor jou. Er zitten heel veel vitamientjes en mineralen in mij en daardoor voel jij je fijn.” Doe mee en vertel wat jij proeft. En laat je kinderen ook beschrijven wat ze proeven, ruiken en zelfs voelen.
8. Van ‘fout’ naar ‘goed’
In één dag overstappen naar een gezondere levensstijl is ongetwijfeld te ambitieus, zeker als je kinderen (en jij?) gewend zijn aan ‘foute’ voedingsmiddelen. Beginnen met een combinatie van fout en goed is dan vaak slimmer. Zo raken ze langzaam gewend aan ander eten. Bijvoorbeeld: banaan bestrooid met (bio) chocoladehagelslag en vers geraspte kokos. Of een fruitsalade van stukjes appel en peer met rozijntjes en wat kaneel. Overstappen van fout naar goed kan ook prima door vaker voor de biologische variant te kiezen.
Nog meer inspiratie nodig?
Die vind je bijvoorbeeld in het boek ‘Yammie, mammie! De trukendoos voor kleine etertjes’. Ook zijn er leuke apps en online spelletjes, bijvoorbeeld Na-aapje gaat gamen, Fresh en ‘De Kleine Markt’.
Tekst: mind schrijfster Wendy Borst, met dank aan Laurette Saurwalt en Judith Kampman.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
3 september 2015
Boerenkoolchips
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
6 maart 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –