Quinoa is geen graansoort, maar omdat het er wel op lijkt wordt het ook wel een pseudograan genoemd. Het komt van de quinoa plant en wat je eet zijn de zaadjes. Deze kunnen wit, rood of zwart zijn en ze zijn enorm gezond. Dit zijn de 7 voordelen van quinoa:
1. Quinoa is een van de meest eiwitrijke voedingsmiddelen die we kunnen eten
Het is een compleet eiwit dat alle negen essentiële aminozuren bevat.
2. Het bevat bijna twee keer zoveel vezels vergeleken met andere ‘granen’
Door vezels te eten ga je constipatie tegen, daarnaast helpt het om hartziekten te voorkomen. Vezels verlagen het cholesterol- en glucosegehalte, ze kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en ze zorgen voor een lang verzadigd gevoel.
3. Quinoa bevat ijzer
IJzer helpt onze rode bloedcellen gezond te houden, het vervoert zuurstof van de ene naar de andere cel en het levert zuurstof aan de spieren. Daarnaast bevordert ijzer ook de hersenfunctie omdat de hersenen ongeveer 20% van onze bloed zuurstof innemen.
4. Het bevat lysine
Lysine is vooral belangrijk voor de groei en de reparatie van onze weefsels.
LEES OOK: Deze 5 kruiden & specerijen geven je maaltijden een gezonde boost.
5. Quinoa is rijk aan magnesium
Magnesium helpt de bloedvaten te ontspannen en het kan diabetes verminderen door een gezonde bloedsuikerspiegel te bevorderen. Andere gezondheidsvoordelen van magnesium zijn: een goede regulering van de lichaamstemperatuur, ontgifting, energieproductie en de vorming van gezonde botten en tanden.
6. Het heeft veel Riboflavine (B2)
B2 verbetert het energiemetabolisme in onze hersenen en in de spiercellen.
7. Quinoa heeft een hoog gehalte aan mangaan
Mangaan is een antioxidant, dat helpt bij het voorkomen van schade aan mitochondriën (celorganellen) tijdens de energieproductie. En daarnaast beschermt het rode bloedcellen en andere cellen tegen letsel door vrije radicalen.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
29 december 2017
De anti-kater pil
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
25 november 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –