1) Brengt je hormonen uit balans
Aangezien steeds meer mensen een lactose gevoeligheid hebben, wordt deze vaak vervangen door soja. Gefermenteerde soja zoals miso en tempé is zeker gezond om af en toe te eten. Maar de bewerkte soja is voor veel mensen een allergeen. Vooral sojamelk, tofu, yoghurt en soja saus zijn erg geliefd. Dit zijn dus niet gefermenteerde sojaproducten.
De niet gefermenteerde sojaproducten raad ik niet echt aan. Heel af en toe een keertje is prima, maar teveel soja producten hebben een fyto-oestrogene werking. Dat betekent dat ze in het lichaam het hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. de verhouding progesteron /oestrogeen raakt uit balans. Waardoor je o.a. vruchtbaarheidsproblemen kunt krijgen. Heb jij een kinderwens, dan zou ik je geen ongefermenteerde sojaproducten aanraden.
2) Je kunt er van aankomen
Omdat het een oestrogeen werking heeft, stimuleert het dus het vrouwelijke hormonen (lees de mooie vrouwelijke rondingen). Dus soms denken vrouwen dat ze heel gezond eten en lukt het toch maar niet om af te vallen. Wat blijkt, is dat er teveel soja producten worden gegeten. We hebben over het algemeen al behoorlijk wat oestrogenen in ons lichaam. Als we daarnaast ook nog eens heel veel fyto-oestrogenen gaan eten, krijgt het lichaam een teveel aan vrouwelijk hormoon. Dit kan zich uiten in meer vet opslag.
3) Het heeft een negatief effect op de schildklier
Soja is een goitrogene stof die een schadelijke werking heeft op de schildklier. Dat werkt als volgt: soja voert jodium af, en dat is een stof die we juist zo hard nodig hebben om onze schildklier aan de gang te houden. Heb je een trage schildklier, vermijd dan zeker soja! Ook soja voeding voor baby’s en peuters heeft niet mijn voorkeur. Ook bij die kleintjes kan het al de schildklier beïnvloeden.
Verder lezen? Hier vertellen we je meer over lekkere vervangers voor melk!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
25 maart 2015
De vetfluisteraar
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
9 april 2014
Ontzuren met thee
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
4 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –