1) Brengt je hormonen uit balans
Aangezien steeds meer mensen een lactose gevoeligheid hebben, wordt deze vaak vervangen door soja. Gefermenteerde soja zoals miso en tempé is zeker gezond om af en toe te eten. Maar de bewerkte soja is voor veel mensen een allergeen. Vooral sojamelk, tofu, yoghurt en soja saus zijn erg geliefd. Dit zijn dus niet gefermenteerde sojaproducten.
De niet gefermenteerde sojaproducten raad ik niet echt aan. Heel af en toe een keertje is prima, maar teveel soja producten hebben een fyto-oestrogene werking. Dat betekent dat ze in het lichaam het hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. de verhouding progesteron /oestrogeen raakt uit balans. Waardoor je o.a. vruchtbaarheidsproblemen kunt krijgen. Heb jij een kinderwens, dan zou ik je geen ongefermenteerde sojaproducten aanraden.
2) Je kunt er van aankomen
Omdat het een oestrogeen werking heeft, stimuleert het dus het vrouwelijke hormonen (lees de mooie vrouwelijke rondingen). Dus soms denken vrouwen dat ze heel gezond eten en lukt het toch maar niet om af te vallen. Wat blijkt, is dat er teveel soja producten worden gegeten. We hebben over het algemeen al behoorlijk wat oestrogenen in ons lichaam. Als we daarnaast ook nog eens heel veel fyto-oestrogenen gaan eten, krijgt het lichaam een teveel aan vrouwelijk hormoon. Dit kan zich uiten in meer vet opslag.
3) Het heeft een negatief effect op de schildklier
Soja is een goitrogene stof die een schadelijke werking heeft op de schildklier. Dat werkt als volgt: soja voert jodium af, en dat is een stof die we juist zo hard nodig hebben om onze schildklier aan de gang te houden. Heb je een trage schildklier, vermijd dan zeker soja! Ook soja voeding voor baby’s en peuters heeft niet mijn voorkeur. Ook bij die kleintjes kan het al de schildklier beïnvloeden.
Verder lezen? Hier vertellen we je meer over lekkere vervangers voor melk!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
10 juni 2015
SLA: het kookboek
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
2 juli 2014
Aan het infuus
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
9 juni 2016
Rode linzensoep
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
10 februari 2020
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –