1)  Brengt je hormonen uit balans

Aangezien steeds meer mensen een lactose gevoeligheid hebben, wordt deze vaak vervangen door soja. Gefermenteerde soja zoals miso en tempé is zeker gezond om af en toe te eten. Maar de bewerkte soja is voor veel mensen een allergeen. Vooral sojamelk, tofu, yoghurt en soja saus zijn erg geliefd. Dit zijn dus niet gefermenteerde sojaproducten.

De niet gefermenteerde sojaproducten raad ik niet echt aan. Heel af en toe een keertje is prima, maar teveel soja producten hebben een fyto-oestrogene werking. Dat betekent dat ze in het lichaam het hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. de verhouding progesteron /oestrogeen raakt uit balans. Waardoor je o.a. vruchtbaarheidsproblemen kunt krijgen. Heb jij een kinderwens, dan zou ik je geen ongefermenteerde sojaproducten aanraden.

2)  Je kunt er van aankomen

Omdat het een oestrogeen werking heeft, stimuleert het dus het vrouwelijke hormonen (lees de mooie vrouwelijke rondingen). Dus soms denken vrouwen dat ze heel gezond eten en lukt het toch maar niet om af te vallen. Wat blijkt, is dat er teveel soja producten worden gegeten. We hebben over het algemeen al behoorlijk wat oestrogenen in ons lichaam. Als we daarnaast ook nog eens heel veel fyto-oestrogenen gaan eten, krijgt het lichaam een teveel aan vrouwelijk hormoon. Dit kan zich uiten in meer vet opslag.

3)  Het heeft een negatief effect op de schildklier

Soja is een goitrogene stof die een schadelijke werking heeft op de schildklier. Dat werkt als volgt: soja voert jodium af, en dat is een stof die we juist zo hard nodig hebben om onze schildklier aan de gang te houden. Heb je een trage schildklier, vermijd dan zeker soja!  Ook soja voeding voor baby’s en peuters heeft niet mijn voorkeur. Ook bij die kleintjes kan het al de schildklier beïnvloeden.

Verder lezen? Hier vertellen we je meer over lekkere vervangers voor melk!

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten