1) Brengt je hormonen uit balans
Aangezien steeds meer mensen een lactose gevoeligheid hebben, wordt deze vaak vervangen door soja. Gefermenteerde soja zoals miso en tempé is zeker gezond om af en toe te eten. Maar de bewerkte soja is voor veel mensen een allergeen. Vooral sojamelk, tofu, yoghurt en soja saus zijn erg geliefd. Dit zijn dus niet gefermenteerde sojaproducten.
De niet gefermenteerde sojaproducten raad ik niet echt aan. Heel af en toe een keertje is prima, maar teveel soja producten hebben een fyto-oestrogene werking. Dat betekent dat ze in het lichaam het hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. de verhouding progesteron /oestrogeen raakt uit balans. Waardoor je o.a. vruchtbaarheidsproblemen kunt krijgen. Heb jij een kinderwens, dan zou ik je geen ongefermenteerde sojaproducten aanraden.
2) Je kunt er van aankomen
Omdat het een oestrogeen werking heeft, stimuleert het dus het vrouwelijke hormonen (lees de mooie vrouwelijke rondingen). Dus soms denken vrouwen dat ze heel gezond eten en lukt het toch maar niet om af te vallen. Wat blijkt, is dat er teveel soja producten worden gegeten. We hebben over het algemeen al behoorlijk wat oestrogenen in ons lichaam. Als we daarnaast ook nog eens heel veel fyto-oestrogenen gaan eten, krijgt het lichaam een teveel aan vrouwelijk hormoon. Dit kan zich uiten in meer vet opslag.
3) Het heeft een negatief effect op de schildklier
Soja is een goitrogene stof die een schadelijke werking heeft op de schildklier. Dat werkt als volgt: soja voert jodium af, en dat is een stof die we juist zo hard nodig hebben om onze schildklier aan de gang te houden. Heb je een trage schildklier, vermijd dan zeker soja! Ook soja voeding voor baby’s en peuters heeft niet mijn voorkeur. Ook bij die kleintjes kan het al de schildklier beïnvloeden.
Verder lezen? Hier vertellen we je meer over lekkere vervangers voor melk!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
28 oktober 2014
Eetdagboek review
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
29 december 2017
De anti-kater pil
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
13 oktober 2018
Sushi omelet
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
17 september 2015
Ontbijt ijs
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
2 november 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –