Ben je bezig om zwanger te worden of zit je in het begin van je zwangerschap? Dan is het belangrijk om extra foliumzuur te nemen. Dat is het advies van de nationale Gezondheidsraad. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen. Ook extra vitamine D wordt aanbevolen. Dit alles om een zo gezond mogelijk kindje op de wereld te zetten.

Foliumzuur en vitamine D bij zwangerschap

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is van belang bij de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind. Het stimuleert de weefselgroei en verlaagt het risico op neurale buisdefecten of een open ruggetje in het ongeboren kindje. Foliumzuur zit in groene groente, volkoren producten en zuivel, maar het is voor (zwangere) vrouwen niet mogelijk om de aanbevolen hoeveelheid via voedsel binnen te krijgen.

400 microgram foliumzuur per dag

Je moet bij voorkeur vier weken voor de conceptie beginnen met het slikken van 400 microgram foliumzuur per dag. Dan is het tijdig op peil in je lichaam. Vervolgens is het nodig om de eerste acht tot tien weken van je zwangerschap door te gaan met de inname van foliumzuur, maar langer slikken kan geen kwaad. Tijdens het geven van borstvoeding is er wederom een verhoogde behoefte aan foliumzuur en is dagelijks 400 microgram extra foliumzuur aan te bevelen.

LEES OOK: Green Juice: mijn trouwe groene poeder voor menig ontbijt.

Andere vitamines stimuleren opname foliumzuur

Ook andere vitamines in het bloed kunnen de hoeveelheid foliumzuur in je lichaam beïnvloeden. Zo leidt een tekort aan vitamine B12 vaak tot een tekort aan foliumzuur. Daardoor kan bloedarmoede ontstaan. Vitamine C bevordert de opname van foliumzuur in het lichaam juist. Soms lukt het niet om alle vitamines uit de voeding te halen. Een multivitamine supplement biedt dan uitkomst.

10 microgram vitamine D per dag

De overheid adviseert zwangere vrouwen voor alle zekerheid om extra vitamine D te slikken. Een vitamine D-tekort kan nadelige gevolgen hebben voor de moeder, zoals vermindering van spierkracht, maar mogelijk ook voor het kind.

Overgewicht tijdens zwangerschap vergroot kans op vitaminetekorten

Onlangs is in Amsterdam een groot onderzoek gedaan naar de vitaminestatus bij vrouwen met overgewicht of obesitas. Daaruit bleek dat deze groep aan het begin van de zwangerschap een lagere foliumzuur-, ijzer- en vitamine-B12 status had dan zwangere vrouwen met een normaal gewicht. Goed om te weten en eventueel te laten meten.

Hopelijk ga je met deze tips een fijne zwangerschap tegemoet. Geniet vooral van deze bijzondere periode in je leven!

Tekst: Wilma van Dormalen

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten