De zomer is hét seizoen waarin we willen genieten van het warme weer, de vrijheid van een vakantie en van mooie steden of prachtige natuur. Daar hoort lekker eten en drinken bij. Dat je prima kunt genieten van de zomer zonder aan te komen, laten we zien in dit artikel.

Begin de dag met een groene smoothie

Hoe lekker is het om een zomerse dag te beginnen met een frisse smoothie? Hiermee krijg je meteen een heleboel voedingsstoffen binnen, die je lichaam helpen om gezond en in balans te blijven. Is je lichaam in balans, dan heeft dat een positieve uitwerking op je gewicht. Je smoothie maak je extra voedend en verzadigend door er noten, zaden en pitten aan toe te voegen. Zo krijg je niet alleen veel vezels en gezonde koolhydraten binnen, maar ook een flinke portie gezonde eiwitten en vetten. Dit helpt weer om lange tijd een verzadigd gevoel te hebben, zodat je minder oog hebt voor verleidelijke snacks. Door een groene smoothie te nemen als ontbijt, wordt het bovendien gemakkelijker om de rest van de dag ook gezonde voedingskeuzes te maken.

Salade als lunch

Niets lekkerder dan een verfrissende salade als lunch in de zomer. Bovendien is deze lunch goed voor je gewicht, want sla bevat weinig calorieën en juist veel vezels, waardoor het toch een verzadigd gevoel geeft. Voeg naast andere groenten ook kipfilet, gerookte zalm, garnalen of peulvruchten toe voor een portie gezonde vetten en eiwitten. Een dressing van extra vierge olijfolie en azijn levert nog eens extra gezonde vetten. Verrijk je salade door er een handje noten, zaden en pitten overheen te strooien. Dan heb je de hele middag een aangenaam verzadigd gevoel en bezwijk je niet voor een ijsje of gefrituurde snacks.

Zoete trek? Neem een schaaltje bessen

De zomer is hét seizoen van bessen, frambozen en aardbeien. Heb je zoete trek, neem dan een schaaltje van dit heerlijke zomerfruit. Deze fruitsoorten stillen je trek en voeden je lichaam met vezels, vitamines en mineralen. Bovendien houden deze vruchten je lange tijd verzadigd. Daardoor grijp je minder snel naar ongezonde zomersnacks. Bovendien houden bessen je suikerspiegel stabiel en voorkomen op deze manier vetopslag op ongewenste plekken als buik, billen en benen.

Gezond snacken

Vergeet bitterballen en kaasplankjes bij de zomerse borrel of barbecue. Maak zelf een lekkere groentedip met verschillende soorten sausjes. Bijvoorbeeld guacamole, hummus of en sausje van Griekse yoghurt, olijfolie en verse kruiden. Dan geniet je nét zoveel, alleen zonder die extra zomerkilo’s. Heb je zin in een snack met een bite, dan kun je van zoete aardappel, nori en aubergine lekkere groentechips maken. Voeg Keltisch zeezout toe voor gezonde mineralen en specerijen voor extra taste.

Uit eten

Zit je in de zomer op een terrasje en vraag je je af wat je moet eten om zomerkilo’s te voorkomen, dan zijn hier een paar tips:

  • Kies een gerecht met onbewerkt vlees of onbewerkte vis, dus ongemarineerd en zonder krokant jasje. Ben je vegetarisch, kijk dan naar een gerecht met peulvruchten, vraag een groenteomelet of een vegaburger zonder toegevoegde suiker, met zo min mogelijk koolhydraten en zoveel mogelijk eiwitten.
  • Bestel een salade zonder croutons en vraag de dressing er apart bij.
  • Vraag een extra portie groenten in plaats van gebakken aardappels, friet, pasta of rijst.
  • Neem vers fruit of yoghurt als toetje.
  • Wil je een wijntje drinken, vraag er dan een groot glas water bij.

Gezond ijs

Heb je zin in een ijsje? Dat kan zonder extra zomerkilo’s! Van bevroren banaan maak je met een blender of staafmixer in een handomdraai een gezond ijsje. Voeg bessen toe voor bosbessenijs of cacao voor chocolade ijs. Met een wat schaafsel van donkere chocola (85% cacao) er overheen is het puur genieten!

 

Tip: Wil je meer weten over afvallen? Klik dan hier, want in mijn nieuwste boek “Help ik val niet af’ vertel ik je er alles over.
Of mocht je echt hulp nodig hebben bij het afvallen? Dan help ik je graag in mijn online training: Herstel je gewicht.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten