Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten: noem ze maar op. Over de hele wereld zijn noten populair en ze zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Je kunt ze rauw of gebrand eten en je kunt er eindeloos mee variëren.
In onze zoektocht naar healthy snacks komen we vaak noten tegen. Noten bevatten vitaminen, mineralen en antioxidanten en geven een snelle energieboost. Toch is men vaak bang dat noten te vet zijn en dus niet goed voor de lijn. Onderzoek toont echter aan dat wanneer mensen 20% van hun proteïnen uit noten halen, men niet dikker wordt. Er zijn nog veel meer onderzoeken die bevestigen dat je van noten eerder afvalt dan dat je er dik van wordt. Bovendien zijn de vetten in noten de goede vetten. Je kunt dus met een gerust hart noten eten, zolang je maar maat houdt. Een handje noten per dag geeft alle voordelen!!
Waarom zijn noten zo goed voor je?
- Ze helpen je cholesterol in balans te houden en/of te verlagen
- Het eten van noten geeft je snel een verzadigd gevoel waardoor je minder zult snacken
- Noten geven je een energieboost
- Vanwege de vezels zijn ze goed voor je darmen
- Noten zijn goed voor de aanmaak van rode bloedcellen en zijn een goede bron van vitamine B en E
- Noten bevatten veel anti-oxidanten
- Ze zitten vol met de mineralen zink, magnesium, koper en selenium wat o.a. goed is voor je immuunsysteem
- Noten kunnen bijdragen aan een lager risico op hart- en vaatziekten
- Noten kunnen een gunstig effect hebben op het voorkomen van ontstekingen
- Het spreekt voor zich dat gezouten noten of noten in olie, suiker of chocolade eerder een negatief effect op je gezondheid hebben!
Soorten noten
Amandelen
Amandelen bevatten veel calcium; waardoor ze goede zuivelvervangers zijn. Er zit veel vitamine E in, dit is erg goed voor je huid. Probeer ook eens amandelmelk. Dit is een natuurlijke zuivelvervanger en heerlijk bij je ontbijt of in je koffie.
Cashewnoten
Bevatten veel proteïne, waardoor deze noot erg geschikt is voor vegetariërs. Tevens bevatten cashewnoten veel magnesium. Cashewnoten worden gebruikt in o.a. de Indiase, Thaise en Chinese keuken. Van wortels wisten we het al, maar ook cashewnoten zijn goed voor je ogen! Cashewnoten bevatten o.a. zeaxanthine; voldoende opname van zeaxanthine zou veroudering van het netvlies en de ermee gepaard gaande vermindering van het gezichtsvermogen tegengaan.
Macadamianoten
Deze boterachtige noot is vet, maar er zitten ook veel vezels in en kalium. Kalium is een belangrijk onderdeel bij het regelen van de vochtbalans van ons lichaam en onze bloeddruk.
Pecannoten
Pecannoten komen oorspronkelijk uit de VS. Ze bevatten veel zink en vitamine B1; deze vitamine haalt o.a. de koolhydraten uit onze voeding en zet dat om in energie. De olie uit de pecannoten wordt tevens gebruikt voor producten in de cosmetica-industrie.
Walnoten
In walnoten zit veel omega 3 (meer dan in andere noten) wat in verband wordt gebracht met een positieve bijdrage aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Tevens leveren walnoten een bijdrage aan het flexibel en elastisch houden van onze aderen. Uit onderzoek is gebleken dat walnoten bijna twee keer zoveel antioxidanten bevatten als andere noten zoals amandelen, pistachenoten, hazelnoten en cashewnoten. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen. Bovendien zijn walnoten goed voor je hersenen; ze helpen je concentreren en om beter informatie te verwerken.
Pistachenoten
Deze noten worden in Amerika ook wel ‘the skinny nut’ genoemd. Hiervoor zijn twee redenen: pistachenoten zijn een goede bron van vezels en proteïnen, waardoor je je sneller ‘vol’ voelt en omdat je ze moet pellen eet je minder dan dat er een schaaltje gepelde noten voor je staat.
Hazelnoten
De hazelnoot dankt zijn bekendheid aan de hazelnootpasta en de praliné-chocolade. Maar ook puur heeft de hazelnoot al veel smaak. De hazelnoot bevat vele goede voedingsstoffen en mineralen zoals proteïnen en vezels, magnesium en mangaan. Hazelnoten bevatten ook foliumzuur (vitamine B11), wat bijdraagt aan het verminderen van de kans op aangeboren afwijkingen bij pasgeboren baby’s. Het stimuleert een gezonde celgroei.
Notenallergie?
Steeds vaker horen we over mensen met een notenallergie. Binnen deze allergie is de pinda-allergie het meest voorkomend en het meest gevaarlijk. Maar liefst 1 op de 50 kinderen krijgt een vorm van pinda-allergie. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan ervan. Men is veel meer noten gaan consumeren in de laatste 10 jaar en daardoor zijn er ook meer allergieën voorgekomen. De pinda-allergie geeft symptomen als hoofd-, en keelpijn, gezwollen keel, jeuk, keelontsteking en soms shock. Sommige allergieën zijn zo erg dat mensen al symptomen krijgen bij het ruiken van de noten en ook door het gebruik van gels of crèmes waar noten in zijn verwerkt.
Om de gezondheidsvoordelen te optimaliseren is het het beste om de meest pure variant te kopen (bijvoorbeeld ongezouten) en om rauwe, ongebrande noten te eten. Bewaar de noten op een koele en droge plaats, bij voorkeur in een luchtdichte pot.
LET’S GO NUTS!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
11 september 2014
Eetdagboek review
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
28 mei 2014
Bloemkool pizza
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
7 september 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –