Magnesium is een niet heel bekend mineraal, maar wel betrokken bij veel belangrijke processen in het lichaam. Magnesium zit in veel voedingsmiddelen en heeft belangrijke functies. Bij een tekort aan dit mineraal kunnen er lichamelijke klachten ontstaan, maar een overschot van magnesium is ook schadelijk. Er zijn verschillende factoren die de opname van magnesium kunnen beïnvloeden. Magnesium wordt ook wel het ‘antistressmineraal’ of ‘wondermineraal’ genoemd. Maar wat is er dan zo wonderlijk aan dit mineraal?
Functies
Het mineraal magnesium is bij veel lichaamsprocessen betrokken. Magnesium is nodig voor botopbouw, overdracht van prikkels in zenuwbanen en regulering van de bloeddruk. Ook is het belangrijk bij het goed functioneren van spieren, zoals de hartspier. Daarbij is magnesium nodig voor een goede werking van enzymen in je lichaam. Magnesium helpt dus bij de opbouw van botten en spieren en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Vandaar dat het ook wel het ‘antistressmineraal’ wordt genoemd.
LEES OOK: Deze supplementen wil je echt meenemen als je op vakantie gaat.
Dagelijkse inname
Voor vrouwen is de aanbevolen dagelijkse inname van magnesium 280 milligram, voor de mannen ligt dit iets hoger, namelijk 350 milligram. Voor kinderen van 6 maanden tot 2 jaar is de aanbevolen dagelijks inname 80 milligram, voor kinderen van 2 tot 5 jaar 120 milligram, en voor kinderen van 6 tot 9 jaar 200 milligram per dag.
Welke producten bevatten veel magnesium?
Magnesium zit veel in noten, graanproducten, (groene) groenten, vlees, melkproducten, fruit (bananen, avocado’s, pruimen), erwten, bonen, sojaproducten en schaal- en schelpdieren. Magnesium zit dus in veel verschillende voedingsmiddelen en je krijgt dus snel al voldoende binnen. Je krijgt bijvoorbeeld al met ongeveer 30 gram amandelen of cashewnoten 100 milligram magnesium binnen.
Tekort aan magnesium
Een magnesium tekort komt niet snel voor, omdat magnesium in veel voedingsmiddelen zit. Het is te herkennen aan vermoeidheid, spierkrampen of hartritmestoornissen in extreme gevallen. Dit wil echter niet zeggen dat magnesium persé de oorzaak is van deze klachten. Dit kan ook bijvoorbeeld stress zijn (lees hier Viv’s tips tegen stress). Bij extreme tekorten zal het eten van magnesium rijke voeding niet voldoende zijn om het tekort aan te vullen. Dan is het aan te raden om naast de voeding ook supplementen te nemen. Er zijn veel verschillende soorten magnesium supplementen. Bij meer dan 250 milligram magnesium per dag extra, dus zonder magnesium in je voeding, kunnen er lichamelijke klachten optreden. Dit zijn bijvoorbeeld darmklachten zoals diarree en dunne ontlasting.
Calcium
Sommigen nutriënten beïnvloeden de opname van magnesium. Het consumeren van voeding met veel vezels heeft een negatieve invloed op de opname van magnesium. Ze bevatten namelijk fermenteerbare koolhydraten die de opname van magnesium beïnvloeden. Ook een hoge calcium inname, vaak in vorm van supplementen, kan de opname van magnesium hinderen. Wanneer je dus calcium supplementen neemt, let dan goed op een voldoende inname van voeding met magnesium.
Wondermineraal
Magnesium wordt ook wel het ‘wondermineraal’ genoemd, omdat het bij veel belangrijke en verschillende processen in je lichaam betrokken is. Magnesium zit in veel voedingsmiddelen, dus een tekort komt niet vaak voor. Een overschot kan het gevolg zijn van een hoge dosis van magnesium vaak in de vorm van supplementen. Ook bestaan er verschillende soorten magnesium supplementen, let hier goed op welk merk je koopt. Niet alle merken zijn even goed. Let dus op de magnesium inname, wanneer er calcium supplementen worden gebruikt. Eet jij al genoeg magnesium?
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
21 augustus 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –