Kokoswater, kokosrasp, kokosolie, kokosmelk, kokosmeel en stukjes kokos. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder.
Waarschijnlijk heb je het je weleens afgevraagd waar dat vandaan komt en waarom het zo gezond is. Hieronder gaan wij jou dat uitleggen!
Waar komt het vandaan?
Kokos komt van de kokosnoot en deze groeit aan de kokospalm. De palm bloeit het hele jaar door en groeit bij voorkeur in de volle zon. De kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar een steenvrucht. De kokosnoot bestaat uit 4 lagen: de kokosvezel, de schil, het vruchtvlees en binnenin kokoswater.
Gezondheidsvoordelen
Wij hebben alle gezondheidsvoordelen van kokos even op een rijtje gezet:
- Snelle vetverbranding
- Stimuleert en reguleert de stofwisseling
- Een verbeterde spijsvertering en absorptie van vitaminen en mineralen
- Versterkt het immuunsysteem
- Stabiele bloedsuikerspiegel
- Bevordert een gezond hart, omdat het je goede cholestrol verhoogt
- Het is een echte energieboost
Producten
Kokos -water
Kokoswater is hydraterend, bevat mineralen, vitaminen en er zit weinig vet in. Er zitten slechts 19 kcal per 100 ml in. Een goede hydratie zorgt voor een mooie huid, het afvoeren van afvalstoffen en helpt bij het afvallen. Let er wel op wanneer je kokoswater koopt dat er geen suiker aan toegevoegd is.
Kokos -olie
Je weet misschien al dat wij fan zijn van kokosolie. Over kokosolie wordt veel geschreven. Wij houden ervan, omdat het door de laurinezuur ontstekingsremmend werkt en het bevat middellange verzadigde vetzuren. Deze worden sneller opgenomen en gebruikt voor de verbranding. Er wordt gezegd van kokosolie dat het schadelijk is vanwege de verzadigde vetzuren. Daar is nog onvoldoende bewijs van.
Wij vinden dat je kokosolie gerust kunt gebruiken, zolang je er maar niet teveel van neemt. Maar dat geldt voor alles!
Kokos -rasp
Lekker voor over je havermout, koekjes, diner en je hebt zelfs kokosballetjes met kokosrasp. Kokosrasp is een lekkere smaakmaker en zeker gezond. Zolang je er niet teveel van neemt, is kokosrasp een lekkere, gezonde toevoeging en kun je er mee bakken.
Kokos -melk
Ook over kokosmelk zijn de meningen wat verdeeld. Er zouden veel calorieën in romige kokosmelk zitten. Dit komt doordat er wat meer vetten in zitten, waardoor het een romige en volle smaak krijgt. Gelukkig heb je ook varianten die alleen bestaan uit kokos en water. Wil je toch de romige kokosmelk gebruiken. Kan zeker en is heel lekker in (Aziatische) gerechten. Je kunt het zeker gebruiken, maar niet als dorstlesser. Gebruik in dat geval bijvoorbeeld de kokos soja- of rijstdranken. Kortom je hebt verschillende varianten.
Kokos -meel
Kokosmeel bevat veel vezels en essentiële eiwitten. Ook is kokosmeel glutenvrij en een perfecte en gezonde vervanging voor tarwemeel. Er zitten ook heel weinig koolhydraten in en geven dus een stabiliteit in je bloedsuikerspiegel. Ook een voordeel voor diabetici. En niet geheel onbelangrijk: het heeft een neutrale smaak, dus je kunt het overal voor gebruiken.
Goed voor huid en haar
Kokosolie bevat voedende en hydraterende eigenschappen die heel goed voor je haar, huid en nagels zijn. Ook is het een natuurlijk product en dus vrij van chemicaliën. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als scrub, shampoo, nagelriemverzorging of masker.
Wij zijn dus zeker ‘in love with the coconut’!
Heb je nu zin in een lekker gerecht met kokos? Maak dan eens deze gezonde kokoskoekjes!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
24 februari 2020
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –