Toegegeven, vezels zijn niet het meest sexy onderwerp, maar ze zijn heel belangrijk voor een gezond lijf én een goede stoelgang (óók al zo sexy!)
Waarom vezel inname verhogen?
-
Omdat het je beschermt tegen hart- en vaatziekten. Onderzoekers van Harvard zetten proefpersonen tegen over elkaar met een hoge en lagere vezel inname. Wat bleek? Het risico op hart- en vaatziekten zakte naar beneden met 40% bij een hogere inname
-
Vezels beschermen tegen darmkanker (maar, het preventieve effect van vezels op darmkanker is maar klein, ondanks wat er vaak gedacht wordt!)
-
Het verlaagt je cholesterolgehalte
- Heb je diabetes type 2? Meer vezels zorgen voor een verbetering van het bloedsuikermetabolisme. Hierbij heeft een patiënt last van een hoge bloedsuikerspiegel. Een gezond gewicht kan dit type diabetes voorkomen
-
Het kan overgewicht voorkomen. Dit komt omdat je vezelrijk voedsel goed moet kauwen, daardoor heb je langer een verzadigd gevoel. Ook heeft een vezelrijke maaltijd een lagere energiedichtheid, omdat ze nauwelijks calorieën leveren.
-
Meer vezels kunnen een ontsteking van de darm voorkomen: diverticulitis.
Het is de meest voorkomende kwaal onder oudere mensen in de westerse (welvarende) wereld
Hoe verhoog je de vezel inname?
-
Sta je voor de keuze om fruit te eten of vruchtensap te drinken? Eet dan liever fruit. Door de vrucht te eten krijg je de vezels binnen. Dat is met sap niet zo. Je kunt banaan, appel en peer ook als broodbeleg gebruiken.
-
Gevoelige darmen of prikkelbare darm syndroom? Je buikpijn kan dan waarschijnlijk juist verlicht worden door juist minder tarwevezels (onoplosbare vezels zitten vaak in volkoren/tarwe producten) te eten en meer oplosbare vezels uit groente en fruit te eten
-
Vervang witte rijst, witbrood en pasta door glutenvrij brood, quinoa of bijvoorbeeld een extra portie groente
-
Snack-attack? Kies voor rauwkost of gedroogde vruchten
-
Vervang vleesmaaltijden door peulvruchten zoals linzen en bonen
-
Eet minimaal 200 gram groenten
-
Drink minimaal 1.5 liter water per dag
Voedingsmiddelen met een relatief hoog vezelgehalte
-
Appel met schil
-
Banaan
-
Frambozen
-
Blauwe bessen
- Quinoa
-
Broccoli (gekookt)
-
Rauwe wortel
-
Tuinbonen
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Ben je benieuwd naar vezelrijke recepten? Klik dan hier voor een heerlijke gevulde paprika’s met quinoa!
Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
15 januari 2019
Zo houd je Dry January (nog even) vol!
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
11 september 2014
Eetdagboek review
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
22 september 2015
Beste eitjes
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
26 september 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –