Toegegeven, vezels zijn niet het meest sexy onderwerp, maar ze zijn heel belangrijk voor een gezond lijf én een goede stoelgang (óók al zo sexy!)
Waarom vezel inname verhogen?
-
Omdat het je beschermt tegen hart- en vaatziekten. Onderzoekers van Harvard zetten proefpersonen tegen over elkaar met een hoge en lagere vezel inname. Wat bleek? Het risico op hart- en vaatziekten zakte naar beneden met 40% bij een hogere inname
-
Vezels beschermen tegen darmkanker (maar, het preventieve effect van vezels op darmkanker is maar klein, ondanks wat er vaak gedacht wordt!)
-
Het verlaagt je cholesterolgehalte
- Heb je diabetes type 2? Meer vezels zorgen voor een verbetering van het bloedsuikermetabolisme. Hierbij heeft een patiënt last van een hoge bloedsuikerspiegel. Een gezond gewicht kan dit type diabetes voorkomen
-
Het kan overgewicht voorkomen. Dit komt omdat je vezelrijk voedsel goed moet kauwen, daardoor heb je langer een verzadigd gevoel. Ook heeft een vezelrijke maaltijd een lagere energiedichtheid, omdat ze nauwelijks calorieën leveren.
-
Meer vezels kunnen een ontsteking van de darm voorkomen: diverticulitis.
Het is de meest voorkomende kwaal onder oudere mensen in de westerse (welvarende) wereld
Hoe verhoog je de vezel inname?
-
Sta je voor de keuze om fruit te eten of vruchtensap te drinken? Eet dan liever fruit. Door de vrucht te eten krijg je de vezels binnen. Dat is met sap niet zo. Je kunt banaan, appel en peer ook als broodbeleg gebruiken.
-
Gevoelige darmen of prikkelbare darm syndroom? Je buikpijn kan dan waarschijnlijk juist verlicht worden door juist minder tarwevezels (onoplosbare vezels zitten vaak in volkoren/tarwe producten) te eten en meer oplosbare vezels uit groente en fruit te eten
-
Vervang witte rijst, witbrood en pasta door glutenvrij brood, quinoa of bijvoorbeeld een extra portie groente
-
Snack-attack? Kies voor rauwkost of gedroogde vruchten
-
Vervang vleesmaaltijden door peulvruchten zoals linzen en bonen
-
Eet minimaal 200 gram groenten
-
Drink minimaal 1.5 liter water per dag
Voedingsmiddelen met een relatief hoog vezelgehalte
-
Appel met schil
-
Banaan
-
Frambozen
-
Blauwe bessen
- Quinoa
-
Broccoli (gekookt)
-
Rauwe wortel
-
Tuinbonen
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Ben je benieuwd naar vezelrijke recepten? Klik dan hier voor een heerlijke gevulde paprika’s met quinoa!
Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
25 januari 2015
Glutenintolerantie
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
6 april 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –