Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van dezelfde B-vitamine. De oude naam van deze vitamine is B11. Hoewel de verschillende benamingen vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel zeker een verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit.
Een belangrijk verschil is dat folaat in de natuur voorkomt en foliumzuur door de mens is gemaakt. Ons lichaam gebruikt de B-vitamine voor de celgroei en de vorming van het DNA. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen het advies om de vitamine te slikken, zodat een open ruggetje bij de baby wordt voorkomen.
Folaat
Folaat is vooral de vinden in groenten. In je spijsverteringsstelsel wordt vrijwel al het folaat uit je voeding omgezet in de stof die je lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm van deze stof staat ook wel bekend als levomefolzuur of 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Foliumzuur
Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. De stof staat ook wel bekend als pteroylmonoglutaminezuur. Je vindt het in veel supplementen en het mag ook worden toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen. Het omzetten van foliumzuur in de actieve vorm gebeurt in vier stappen. Bij dit proces is je lever betrokken en hierbij zijn verschillende B-vitamines en enzymen nodig. Eén van die enzymen staat bekend als MTHFR.
Bij sommige mensen hebben genetische veranderingen in de MTHFR-enzymen plaatsgevonden. Dit maakt deze enzymen minder effectief bij het omzetten van foliumzuur naar de actieve vorm. Je spijsverteringsorganen zetten dan niet al het foliumzuur dat je binnenkrijgt om in de actieve vorm.
Ook kan het zijn dat het omzettingsproces traag verloopt. Het duurt dan een hele tijd voordat je gebruik kunt maken van de vitamine. Op deze manier kan het gebeuren dat je lichaam een dosis van 200-400 mcg foliumzuur nog niet volledig heeft opgenomen voordat je de volgende dosis neemt. Dit is met name het geval als je naast supplementen ook met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen eet. Doordat je lichaam foliumzuur nog niet helemaal heeft verwerkt, kan er ongemetaboliseerd foliumzuur in je bloedbaan gaan zitten. Dit kan onder andere een vitamine B12-tekort verhullen, je weerstand verminderen en de gezondheid van je cellen belasten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je niet zwanger bent, kun je de B-vitamine het beste halen uit pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan:
- Asperges
- Avocado
- Spruitjes
- Bladgroenten, zoals spinazie en sla
- Volkoren producten
- Fruit
- Zuivel
Het is overigens niet gemakkelijk om voldoende folaat binnen te krijgen via je voeding. Zelfs als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, kom je meestal niet aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 300 microgram. Hiervoor moet je grotere hoeveelheden groenten, fruit en zuivel in je dagelijkse eetpatroon opnemen.
LEES OOK: Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner!
Toch zijn er ook voedingsmiddelen die je folaat-inname fors kunnen verhogen. Zo krijg je met 100 gram witte asperges 175 microgram folaat binnen. Dezelfde hoeveelheid spruitjes en broccoli is goed voor respectievelijk 95 en 68 microgram. Een portie aardbeien van 100 gram levert nog eens 65 microgram folaat op.
Ben je zwanger, dan wordt sowieso aangeraden om naast je voeding een supplement te slikken. Hierbij heb je de keuze uit supplementen met foliumzuur en producten met de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat. Deze laatste is op de verpakking niet alleen te herkennen als 5-MTHF, maar ook aan de benaming (calcium) methylfolaat.
Wellicht goed om te weten dat als je foliumzuur samen met vitamine B6 inneemt, dit dat de opname van de stof kan helpen verhogen. Dit is dus ook een optie als je geen supplement met actief folaat kunt vinden.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
11 december 2014
Sporttrends 2015
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
9 november 2014
Herfstige salade
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
15 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –