Je weet vast wel dat er steeds meer plantaardige producten en recepten komen. Het is gezond voor je lichaam en het milieu om af en toe wat dierlijke producten te vervangen. Misschien wil je wel, maar weet je niet hoe. Begin in kleine stapjes en probeer steeds wat meer plantaardig te eten. Wij geven je hieronder tips hoe je dat doet.
-
Minder vlees
Bij plantaardig denken wij vaak aan: geen vlees. Je hoeft niet gelijk helemaal geen vlees meer te eten, maar spreek met jezelf af om een paar keer per week geen vlees te eten. Vervang deze met bijvoorbeeld peulvruchten, noten of tofu. Zo kun je een beetje wennen, variëren en proberen met plantaardige maaltijden en vervangers.
-
Dezelfde producten
Je kunt vaak dezelfde producten vervangen voor plantaardige producten. Bijvoorbeeld melk door sojamelk, amandelmelk of honing door agavesiroop. Daarnaast kun je vlees vervangen voor peulvruchten, linzen, tofu of noten en dan krijg je toch genoeg voedingsstoffen binnen. Je kunt dus naar je huidige eetpatroon kijken en kijk welke producten je af en toe kunt vervangen door een plantaardig product.
-
Minder bewerkte voedingsmiddelen
Begin ook met het minderen van bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte producten zijn vaak hoog in suiker, natrium, fructose en andere toevoegingen. Je lichaam snakt ernaar en dus heb je vaak zin in deze producten. Door te minderen, heb je minder zin in deze producten en zul je het makkelijker volhouden.
-
Ken je groenten
Je weet vast wel wat een broccoli of sperzieboon is. Maar heb je weleens gehoord van pastinaak of rettich? En wist je dat er veel verschillende kiemgroenten zijn? Je kunt je verdiepen in de groenten en de manier waarop je deze bereid. Je hebt er zoveel en je kunt er mee variëren. Hoe meer je ermee experimenteert, hoe leuker het gaat worden.
-
Meer plantaardig
Geef het wat tijd en doe het in stapjes. Vervang eerst bijvoorbeeld je snacks voor groenten of plantaardige snacks. Probeer wat meer toe te voegen aan je maaltijden en kijk wat lekker is. Zo raken je lichaam en geest er steeds meer aan gewend.
-
Voorbereiding
Misschien wil je het wel, maar lukt het niet qua tijd. Dan is het een goede tip om je maaltijden voorbereiden. Maak op een bepaald moment een paar maaltijden voor de komende dag of dagen. Zo kun je toch plantaardig eten en kost het maar heel even van je tijd. Daarnaast kom je ook niet in de verleiding voor iets anders, omdat je al je maaltijden hebt.
-
Omgeving
Maak het leuk voor jezelf en je omgeving door te delen. Je kunt plantaardige snacks maken en iedereen daarvan laten proeven. Zo kun jij iets lekker maken, plantaardig eten en wellicht begrijpt je omgeving het beter waarom jij vaker plantaardig wilt eten.
Begin dus in kleine stapjes, neem de tijd en maak het leuk. Verdiep je in plantaardige producten en recepten. Vervang af en toe iets uit je huidige eetpatroon voor iets plantaardigs.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
7 april 2023
Chocolade smoothie
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
15 februari 2017
FRIET
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
26 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –