Je weet vast wel dat er steeds meer plantaardige producten en recepten komen. Het is gezond voor je lichaam en het milieu om af en toe wat dierlijke producten te vervangen. Misschien wil je wel, maar weet je niet hoe. Begin in kleine stapjes en probeer steeds wat meer plantaardig te eten. Wij geven je hieronder tips hoe je dat doet.
-
Minder vlees
Bij plantaardig denken wij vaak aan: geen vlees. Je hoeft niet gelijk helemaal geen vlees meer te eten, maar spreek met jezelf af om een paar keer per week geen vlees te eten. Vervang deze met bijvoorbeeld peulvruchten, noten of tofu. Zo kun je een beetje wennen, variëren en proberen met plantaardige maaltijden en vervangers.
-
Dezelfde producten
Je kunt vaak dezelfde producten vervangen voor plantaardige producten. Bijvoorbeeld melk door sojamelk, amandelmelk of honing door agavesiroop. Daarnaast kun je vlees vervangen voor peulvruchten, linzen, tofu of noten en dan krijg je toch genoeg voedingsstoffen binnen. Je kunt dus naar je huidige eetpatroon kijken en kijk welke producten je af en toe kunt vervangen door een plantaardig product.
-
Minder bewerkte voedingsmiddelen
Begin ook met het minderen van bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte producten zijn vaak hoog in suiker, natrium, fructose en andere toevoegingen. Je lichaam snakt ernaar en dus heb je vaak zin in deze producten. Door te minderen, heb je minder zin in deze producten en zul je het makkelijker volhouden.
-
Ken je groenten
Je weet vast wel wat een broccoli of sperzieboon is. Maar heb je weleens gehoord van pastinaak of rettich? En wist je dat er veel verschillende kiemgroenten zijn? Je kunt je verdiepen in de groenten en de manier waarop je deze bereid. Je hebt er zoveel en je kunt er mee variëren. Hoe meer je ermee experimenteert, hoe leuker het gaat worden.
-
Meer plantaardig
Geef het wat tijd en doe het in stapjes. Vervang eerst bijvoorbeeld je snacks voor groenten of plantaardige snacks. Probeer wat meer toe te voegen aan je maaltijden en kijk wat lekker is. Zo raken je lichaam en geest er steeds meer aan gewend.
-
Voorbereiding
Misschien wil je het wel, maar lukt het niet qua tijd. Dan is het een goede tip om je maaltijden voorbereiden. Maak op een bepaald moment een paar maaltijden voor de komende dag of dagen. Zo kun je toch plantaardig eten en kost het maar heel even van je tijd. Daarnaast kom je ook niet in de verleiding voor iets anders, omdat je al je maaltijden hebt.
-
Omgeving
Maak het leuk voor jezelf en je omgeving door te delen. Je kunt plantaardige snacks maken en iedereen daarvan laten proeven. Zo kun jij iets lekker maken, plantaardig eten en wellicht begrijpt je omgeving het beter waarom jij vaker plantaardig wilt eten.
Begin dus in kleine stapjes, neem de tijd en maak het leuk. Verdiep je in plantaardige producten en recepten. Vervang af en toe iets uit je huidige eetpatroon voor iets plantaardigs.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
31 maart 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –