Je weet vast wel dat er steeds meer plantaardige producten en recepten komen. Het is gezond voor je lichaam en het milieu om af en toe wat dierlijke producten te vervangen. Misschien wil je wel, maar weet je niet hoe. Begin in kleine stapjes en probeer steeds wat meer plantaardig te eten. Wij geven je hieronder tips hoe je dat doet.
-
Minder vlees
Bij plantaardig denken wij vaak aan: geen vlees. Je hoeft niet gelijk helemaal geen vlees meer te eten, maar spreek met jezelf af om een paar keer per week geen vlees te eten. Vervang deze met bijvoorbeeld peulvruchten, noten of tofu. Zo kun je een beetje wennen, variëren en proberen met plantaardige maaltijden en vervangers.
-
Dezelfde producten
Je kunt vaak dezelfde producten vervangen voor plantaardige producten. Bijvoorbeeld melk door sojamelk, amandelmelk of honing door agavesiroop. Daarnaast kun je vlees vervangen voor peulvruchten, linzen, tofu of noten en dan krijg je toch genoeg voedingsstoffen binnen. Je kunt dus naar je huidige eetpatroon kijken en kijk welke producten je af en toe kunt vervangen door een plantaardig product.
-
Minder bewerkte voedingsmiddelen
Begin ook met het minderen van bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte producten zijn vaak hoog in suiker, natrium, fructose en andere toevoegingen. Je lichaam snakt ernaar en dus heb je vaak zin in deze producten. Door te minderen, heb je minder zin in deze producten en zul je het makkelijker volhouden.
-
Ken je groenten
Je weet vast wel wat een broccoli of sperzieboon is. Maar heb je weleens gehoord van pastinaak of rettich? En wist je dat er veel verschillende kiemgroenten zijn? Je kunt je verdiepen in de groenten en de manier waarop je deze bereid. Je hebt er zoveel en je kunt er mee variëren. Hoe meer je ermee experimenteert, hoe leuker het gaat worden.
-
Meer plantaardig
Geef het wat tijd en doe het in stapjes. Vervang eerst bijvoorbeeld je snacks voor groenten of plantaardige snacks. Probeer wat meer toe te voegen aan je maaltijden en kijk wat lekker is. Zo raken je lichaam en geest er steeds meer aan gewend.
-
Voorbereiding
Misschien wil je het wel, maar lukt het niet qua tijd. Dan is het een goede tip om je maaltijden voorbereiden. Maak op een bepaald moment een paar maaltijden voor de komende dag of dagen. Zo kun je toch plantaardig eten en kost het maar heel even van je tijd. Daarnaast kom je ook niet in de verleiding voor iets anders, omdat je al je maaltijden hebt.
-
Omgeving
Maak het leuk voor jezelf en je omgeving door te delen. Je kunt plantaardige snacks maken en iedereen daarvan laten proeven. Zo kun jij iets lekker maken, plantaardig eten en wellicht begrijpt je omgeving het beter waarom jij vaker plantaardig wilt eten.
Begin dus in kleine stapjes, neem de tijd en maak het leuk. Verdiep je in plantaardige producten en recepten. Vervang af en toe iets uit je huidige eetpatroon voor iets plantaardigs.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
23 februari 2016
Hongergevoel?
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
17 december 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –