Je weet vast wel dat er steeds meer plantaardige producten en recepten komen. Het is gezond voor je lichaam en het milieu om af en toe wat dierlijke producten te vervangen. Misschien wil je wel, maar weet je niet hoe. Begin in kleine stapjes en probeer steeds wat meer plantaardig te eten. Wij geven je hieronder tips hoe je dat doet.
-
Minder vlees
Bij plantaardig denken wij vaak aan: geen vlees. Je hoeft niet gelijk helemaal geen vlees meer te eten, maar spreek met jezelf af om een paar keer per week geen vlees te eten. Vervang deze met bijvoorbeeld peulvruchten, noten of tofu. Zo kun je een beetje wennen, variëren en proberen met plantaardige maaltijden en vervangers.
-
Dezelfde producten
Je kunt vaak dezelfde producten vervangen voor plantaardige producten. Bijvoorbeeld melk door sojamelk, amandelmelk of honing door agavesiroop. Daarnaast kun je vlees vervangen voor peulvruchten, linzen, tofu of noten en dan krijg je toch genoeg voedingsstoffen binnen. Je kunt dus naar je huidige eetpatroon kijken en kijk welke producten je af en toe kunt vervangen door een plantaardig product.
-
Minder bewerkte voedingsmiddelen
Begin ook met het minderen van bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte producten zijn vaak hoog in suiker, natrium, fructose en andere toevoegingen. Je lichaam snakt ernaar en dus heb je vaak zin in deze producten. Door te minderen, heb je minder zin in deze producten en zul je het makkelijker volhouden.
-
Ken je groenten
Je weet vast wel wat een broccoli of sperzieboon is. Maar heb je weleens gehoord van pastinaak of rettich? En wist je dat er veel verschillende kiemgroenten zijn? Je kunt je verdiepen in de groenten en de manier waarop je deze bereid. Je hebt er zoveel en je kunt er mee variëren. Hoe meer je ermee experimenteert, hoe leuker het gaat worden.
-
Meer plantaardig
Geef het wat tijd en doe het in stapjes. Vervang eerst bijvoorbeeld je snacks voor groenten of plantaardige snacks. Probeer wat meer toe te voegen aan je maaltijden en kijk wat lekker is. Zo raken je lichaam en geest er steeds meer aan gewend.
-
Voorbereiding
Misschien wil je het wel, maar lukt het niet qua tijd. Dan is het een goede tip om je maaltijden voorbereiden. Maak op een bepaald moment een paar maaltijden voor de komende dag of dagen. Zo kun je toch plantaardig eten en kost het maar heel even van je tijd. Daarnaast kom je ook niet in de verleiding voor iets anders, omdat je al je maaltijden hebt.
-
Omgeving
Maak het leuk voor jezelf en je omgeving door te delen. Je kunt plantaardige snacks maken en iedereen daarvan laten proeven. Zo kun jij iets lekker maken, plantaardig eten en wellicht begrijpt je omgeving het beter waarom jij vaker plantaardig wilt eten.
Begin dus in kleine stapjes, neem de tijd en maak het leuk. Verdiep je in plantaardige producten en recepten. Vervang af en toe iets uit je huidige eetpatroon voor iets plantaardigs.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
6 september 2016
TERUG NAAR SCHOOL: OPLEIDING HORMOON THERAPEUT
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
30 april 2014
ONE event!
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
23 februari 2016
Hongergevoel?
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
30 augustus 2021
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –