Oestrogeen speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Het draagt bij aan onze vitaliteit, het immuunsysteem en het weerhoudt ons bij het oplopen van infecties en ziektes. Oestrogeen fluctueert en het neemt af. Dit is bijvoorbeeld tijdens de cyclus, zwangerschap, perimenopauze en menopauze. Hierdoor kan het zomaar zo zijn dat je immuunsysteem zwakker wordt. Een oestrogeentekort kan ook het gehalte aan B-cellen en T-cellen verminderen (werkende cellen van het immuunsysteem). Een oestrogeentekort verhoogt ook het niveau van pro-inflammatoire cytokines, die de gezonde immuunfunctie verstoren.
Vrouwen worden vandaag de dag veel getroffen door auto-immuunziekten. Tot op heden hebben onderzoekers meer dan 80 auto-immuunziekten geïdentificeerd en meer dan driekwart van deze ziekten, zoals multiple sclerose, reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn en schildklieraandoeningen, komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In de afgelopen jaren is er een dramatische toename geweest van auto-immuunziekten. Dit is een verontrustende trend die wetenschappers niet volledig kunnen verklaren.
Opfrisser auto-immuunziekte
Alle auto-immuunziekten hebben één verbindend kenmerk: ze zijn het resultaat van het immuunsysteem dat het lichaam inschakelt en gezonde cellen aanvalt, in plaats van echte indringers die een bedreiging vormen. Hoewel auto-immuunziekten een reeks symptomen vertonen, zijn dit de symptomen die veel voorkomen:
- Vermoeidheid
- Pijn en stijfheid
- Huiduitslag
- Lusteloosheid
De risico’s
Naast dalende oestrogeen- en hormonale niveaus zijn andere risicofactoren voor een verstoorde immuunfunctie en auto-immuunziekte genetica: levensstijl en gedrag (inclusief stress, slaap, voeding en lichaamsbeweging, die allemaal zelf worden beïnvloed door oestrogeen). Blootstelling aan milieu toxines is ook een boosdoener bij de ontwikkeling van auto-immuunziekten. Het risico voor een vrouw om auto-immuunziekten te ontwikkelen, neemt toe naarmate ze ouder wordt. Dit risico neemt ook toe bij het krijgen van kanker, hart- en vaatziekten.
Oestrogeen ter bescherming
Oestrogeen beschermt je immuunsysteem. Vrouwen met een chronisch laag oestrogeengehalte en vrouwen die eerder in de perimenopauze of menopauze komen, lopen een groter risico op het ontwikkelen van bepaalde auto-immuunziekten dan vrouwen die op latere leeftijd met de menopauze beginnen. Als je al aan een of meer immuunstoornissen lijdt, kan een aanhoudend laag oestrogeen je situatie verergeren. Multiple sclerose, reumatoïde artritis en het syndroom van Sjögren (dat droge ogen en droge mond veroorzaakt) zijn enkele veel voorkomende auto-immuunziekten die tijdens de menopauze verergeren vanwege een tekort aan oestrogeen.
Zwangerschap heeft daarentegen, met zijn stroom van oestrogeen, progesteron en andere hormonen, vaak een gunstig effect op auto-immuunziekten. Veel vrouwen met auto-immuunziekten zoals multiple sclerose en reumatoïde artritis ervaren een verlichting of stopzetting van de symptomen terwijl ze zwanger zijn. Ze zien een terugkeer of een toename van de symptomen na de bevalling (wat overeenkomt met dalende oestrogeenspiegels).
Oestrogeen stimuleert de productie van ontstekingsremmende, immuunversterkende cytokines, die op hun beurt beschermen tegen en helpen bij het verlichten en vertragen van de progressie van bepaalde auto-immuunziekten. Als je met een van deze aandoeningen te maken hebt, is het aan te raden om de hulp van een specialist in te schakelen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 juni 2016
3 x koffievervangers
25 januari 2015
Glutenintolerantie
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
18 augustus 2015
Slanke salade
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
6 juni 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –