Nikkel, wat is het, waar zit het in en kunnen we zonder? Eet jij al nikkelarm?

Sommige mensen met een contactallergie voor nikkel reageren ook wanneer dit in voeding is verwerkt. Deze mensen kunnen baat hebben bij een nikkelbeperkt dieet. Maar wat is het eigenlijk en waar zit het allemaal in? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is nikkel?

Nikkel is een niet-edelmetaal. Het komt in kleine hoeveelheden op onze aarde voor, ook in onze voeding dus. In deze kleine hoeveelheden heeft het zeer zelden invloed op onze gezondheid. Ook wordt het veel toegepast in sieraden en allerlei metalen voorwerpen. Zoals kettingen, oorbellen, broeksknopen, bh sluitingen en ritsen, muntgeld en huisraad. Wanneer je vaak last hebt van eczeem op je handen of op je buik zou het dus best kunnen dat je allergisch bent voor het nikkel wat in je broeksknoop zit. Het contact moet meestal wel vrij langdurig zijn voordat er een ontstekingsreactie in de vorm van eczeem optreedt.

Nikkelarm dieet

Omdat het van nature in vrij kleine hoeveelheden voorkomt in onze voeding is het niet mogelijk om nikkelvrij te eten, maar een nikkelbeperkt dieet hoort wel tot de mogelijkheden. Sommige mensen met een bepaald type eczeem met name op de handen, kunnen goed reageren op een nikkelarm dieet. Producten met een hoog nikkelgehalte zijn:

  • Cacao en chocolade
  • Drop
  • Noten
  • Volkoren producten
  • Peulvruchten
  • Sojaproducten en pinda’s

In groenten

Ook komt het in kleine hoeveelheden voor in groenten. De ene groente bevat van nature meer nikkel dan de andere groente. Ook is het nikkelgehalte van de grond waarop de groente wordt geteeld van invloed op de hoeveelheid nikkel die in de groente terechtkomt. Het kan ook in eten of drinken terechtkomen door voorwerpen waarin nikkel zit, zoals een koffie-automaat of metalen waterleidingen. Bij een nikkelbeperkt dieet zal een voedingsdeskundige daarom ook advies geven over het gebruik van dranken. Beter is het dan bijvoorbeeld om fleswater te blijven drinken in plaats van water uit de kraan.

Ben jij benieuwd wat nog meer schadelijk kan zijn voor je gezondheid, waar je geen idee van had? Klik dan hier voor informatie over fytinezuur.

Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE

Bron: leef.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten