Nikkel, wat is het, waar zit het in en kunnen we zonder? Eet jij al nikkelarm?
Sommige mensen met een contactallergie voor nikkel reageren ook wanneer dit in voeding is verwerkt. Deze mensen kunnen baat hebben bij een nikkelbeperkt dieet. Maar wat is het eigenlijk en waar zit het allemaal in? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Wat is nikkel?
Nikkel is een niet-edelmetaal. Het komt in kleine hoeveelheden op onze aarde voor, ook in onze voeding dus. In deze kleine hoeveelheden heeft het zeer zelden invloed op onze gezondheid. Ook wordt het veel toegepast in sieraden en allerlei metalen voorwerpen. Zoals kettingen, oorbellen, broeksknopen, bh sluitingen en ritsen, muntgeld en huisraad. Wanneer je vaak last hebt van eczeem op je handen of op je buik zou het dus best kunnen dat je allergisch bent voor het nikkel wat in je broeksknoop zit. Het contact moet meestal wel vrij langdurig zijn voordat er een ontstekingsreactie in de vorm van eczeem optreedt.
Nikkelarm dieet
Omdat het van nature in vrij kleine hoeveelheden voorkomt in onze voeding is het niet mogelijk om nikkelvrij te eten, maar een nikkelbeperkt dieet hoort wel tot de mogelijkheden. Sommige mensen met een bepaald type eczeem met name op de handen, kunnen goed reageren op een nikkelarm dieet. Producten met een hoog nikkelgehalte zijn:
- Cacao en chocolade
- Drop
- Noten
- Volkoren producten
- Peulvruchten
- Sojaproducten en pinda’s
In groenten
Ook komt het in kleine hoeveelheden voor in groenten. De ene groente bevat van nature meer nikkel dan de andere groente. Ook is het nikkelgehalte van de grond waarop de groente wordt geteeld van invloed op de hoeveelheid nikkel die in de groente terechtkomt. Het kan ook in eten of drinken terechtkomen door voorwerpen waarin nikkel zit, zoals een koffie-automaat of metalen waterleidingen. Bij een nikkelbeperkt dieet zal een voedingsdeskundige daarom ook advies geven over het gebruik van dranken. Beter is het dan bijvoorbeeld om fleswater te blijven drinken in plaats van water uit de kraan.
Ben jij benieuwd wat nog meer schadelijk kan zijn voor je gezondheid, waar je geen idee van had? Klik dan hier voor informatie over fytinezuur.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: leef.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
12 september 2017
Recept: good for the brains food
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
7 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –