Misschien heb je het al eens eerder gehoord of gelezen maar niet iedereen is even te spreken over nachtschade groenten. Volgens de een is het slecht en volgens de ander is het goed. Dus hoe zit dat nu echt? Want het zou zonde zijn als we al die lekkernijen voorgoed moeten laten staan toch?

Nachtschade groenten, welke vallen hieronder?

Nachtschade groenten maken deel uit van een plantensoort genaamd Solanaceae. De meeste hiervan zijn niet eetbaar, maar enkele zijn dit wel. Voorbeelden hiervan zijn: tomaten, aardappelen, aubergines, paprika’s en zelfs sommige specerijen en kruiden zoals cayennepeper en chili. 

Waarom zijn nachtschade groenten ongezond volgens sommigen?

Dat heeft te maken met het alkaloïde-gehalte, dit zijn chemicaliën waar niet ieder lichaam goed tegen kan. Zowel de medicinale als de toxische aspecten van nachtschade kunnen worden toegeschreven aan de eigenschappen van desbetreffende alkaloïde. In het algemeen is van stikstof bevattende alkaloïden een breed scala van farmacologische toepassingen aangetoond. De zuivere vorm van deze alkaloïden vinden hun toepassing bij malaria en kanker medicatie. Daarnaast hebben deze alkaloïden psychotropische, hallucinerende en soms bepaalde giftige eigenschappen. Er zijn vier basistypen van alkaloïden gevonden in dit soort groenten, maar ze zijn niet allemaal aanwezig in ons standaard voedsel. Steroid alkaloïden worden vaak gevonden in de meeste nachtschade groenten inclusief aardappel (solanine) en tomaat (tomatine). Tropane-, indol- en pyrrolizidine-alkaloïden komen minder vaak voor en staan meer bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen. 

Kunnen ze daadwerkelijk ontstekingen in de hand helpen?

Nachtschade groenten zijn prachtige hele voedingsmiddelen die eigenlijk veel ontstekingsremmende eigenschappen bevatten. Zoals bijvoorbeeld tomaten, ze zijn onderdeel van de nachtschadefamilie en ze zitten vol met de antioxidanten lycopeen en vitamine C. Lycopeen werkt goed bij het voorkomen van hartaandoeningen, borst- en prostaatkanker. Vitamine C is ontstekingsremmend en het helpt je lichaam op stress te reageren. 

Nachtschade groenten helpen alleen ontstekingen in de hand zodra je ze niet goed kunt verteren. Het is dus niet zozeer de schuld van de groente, maar het is eigenlijk de schuld van je lichaam wat niet goed reageert op de verbindingen in het voedsel. Als het voedsel niet volledig wordt verteerd en goed wordt geabsorbeerd zal dit voor ontstekingen in het lichaam zorgen. 

LEES OOK: 8 adaptogene kruiden die werken tegen PMS en menstruatiepijn verlichten.

Nachtschade groenten bevatten alkaloïden die dus bij sommige mensen ontstekingen kunnen veroorzaken, maar dat heeft dan te maken het de darmen, en het immuunsysteem die aangetast en evenwichtig zijn. Voor deze mensen is het aan te raden om eerst met andere genezende voedingsmiddelen de darmen te genezen of ondersteunen, en het immuunsysteem in evenwicht te brengen. Want alleen dan kunnen de nachtschade groenten goed verdragen worden en kan men profiteren van alle gezonde eigenschappen.

Tip: kun je goed tegen dit soort groenten en dus ook tegen courgette? Dan is courgette pasta een heerlijk gerecht voor jou en het hele gezin! Ik maak dit heel vaak in deze spirali, de kinderen zijn er echt dol op!

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten