Heb jij je weleens afgevraagd of dat handje noten echt zo gezond is? Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Maar ze bevatten ook wat calorieën. Hoe gezond zijn noten en kun je ze eten zonder aan te komen? Wij leggen je hieronder uit hoe het zit!

Voedingsstoffen

Noten leveren naast gezonde vetten ook eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen:  vitamine E en B-vitaminen. Daarnaast zitten er niet veel koolhydraten in. Natuurlijk is de samenstelling  per noot anders. Een noot bestaat voor het grootste deel uit vetten, maar dit zijn gezonde vetten. De hoeveelheid vetten in noten geven ons energie. Als je een handje gemengde noten eet, krijg je een goede balans van gezonde vetten.

Gezondheidsvoordelen

Naast dat je gezonde vetten binnenkrijgt, hebben noten ook nog andere voordelen voor onze gezondheid. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen en zorgen voor een goede stofwisseling en gezondheid. Ook bevatten ze arginine die goed zijn voor onze hart- en bloedvaten en het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Daarnaast helpen ze bij het verbeteren van je spijsvertering en het gezond houden van je huid.

Welke noten?

Je hebt veel verschillende noten en deze zijn allemaal anders in samenstelling. Alle noten die ongebrand zijn, zijn gezond voor je. Het is wel belangrijk dat je een handje per dag neemt. Hier hebben wij wat gezonde noten op een rijtje gezet:

  • Amandelen: Amandelen bevatten veel vitamine E. Vitamine E is een belangrijk antioxidant en houdt onder andere je spierweefsel in stand. Ook laten ze een positief effect zien op hart- en vaatziekten en gaan huidveroudering tegen.
  • Cashewnoten: Cashewnoten bevatten minder calorieën in vergelijking met de andere noten. Ze zijn een belangrijke bron van ijzer, magnesium, zink en fosfor. Cashewnoten zorgen voor een gezond hart, sterke spieren en verbeteren de weerstand.
  • Hazelnoten: Hazelnoten zijn een goede bron van vitamine E en mineralen. Ook bevatten ze veel eiwitten, calcium, magnesium, ijzer, zink en foliumzuur.
  • Walnoten: Walnoten bevatten veel vezels en antioxidanten. Ze verlagen het cholestrolgehalte, bevorderen ons metabolisme en zijn goed voor een betere stoelgang. Ze zijn goed voor je weerstand en verminderen stress. De B-vitaminen in walnoten zorgen hiervoor.
  • Pecannoten: Ook pecannoten zijn een bron van B-vitaminen en mineralen. Pecannoten gaan een hoge bloeddruk tegen en helpen op gewicht te blijven. Ook zorgen ze voor een gezond hart en verlagen het risico op diabetes.

Afvallen

Noten zijn dus heel gezond, omdat ze veel vitaminen, mineralen, vezels en gezonde vetten bevatten. Zolang je er niet teveel van eet, zul je met noten op gewicht blijven. Dit komt vanwege hun energiegehalte en vezels, waardoor je van een handje noten vol zit. Ze zijn een goed tussendoortje, omdat ze niet veel koolhydraten bevatten, waardoor je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Noten werken verzadigend en zijn ook een goede vleesvervanger. Een handje noten per dag is gezond voor je, maar niet teveel en zeker een goed tussendoortje of vleesvervanger als je wilt afvallen.

Tekst: Tisha den Otter voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten