Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
9 augustus 2015
Herman over bonen
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
13 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –