Je weet waarschijnlijk al dat het zwembandje rond je taille of heupen het risico op diabetes en andere gezondheidsproblemen kan laten toenemen. Recent onderzoek wijst uit dat je gewicht ook invloed heeft op de gezondheid van je hersenen. Wat is de link tussen je gewicht en je brein?
Om antwoord op die vraag te geven, kijken we het beste naar een onderzoek onder 1.200 mensen van 60 jaar en ouder. De onderzoekers keken naar hun gewicht, Body Mass Index (BMI) en hun hersenen. Het resultaat van het onderzoek was verbluffend. De hersenen van mensen met een grotere tailleomvang en een hoger BMI waren zes jaar later sneller verouderd dan die van mensen met een gezonde omvang en dito BMI.
Vergeleken met volwassen met een gezond gewicht, zou de veroudering van het brein van mensen met overgewicht of obesitas maar liefst tien jaar sneller gaan. Deze veroudering is te zien aan de dikte van de hersenschors. Bij de mensen met (ernstig) overgewicht is deze namelijk dunner.
Wat is het probleem van een dunnere hersenschors?
De hersenschors is het gebied waar informatie wordt ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd. Minder grijze massa zorgt er daardoor voor dat je intelligentie afneemt. Het heeft eveneens ook invloed op je emoties, motoriek, persoonlijkheid en emotionele gezondheid.
Verlies van grijze massa kan er ook voor zorgen dat je meer last hebt van hoofdpijn en dat je een groter risico loopt op het krijgen van een beroerte of bepaalde hersenaandoeningen. Een voorbeeld daarvan is de ziekte van Alzheimer. Dit is natuurlijk geen nieuws om vrolijk van te worden.
Zorg voor een gezond gewicht!
De onderzoeksresultaten zijn aan de ene kant misschien niet bemoedigend, maar ze roepen net zo goed op tot het zorgen voor een gezond gewicht vóórdat je de leeftijd van zestig jaar hebt bereikt. Hiermee kun je vroegtijdige veroudering van je brein immers effectief tegengaan, zoals het onderzoek óók laat zien.
Door nú te werken aan een gezond gewicht, zorg je namelijk niet alleen voor een gezond lichaam. Ook je brein profiteert ervan. Je hersenschors blijft dan namelijk gemakkelijker op zijn gezonde dikte, zodat je minder last hebt van vergeetachtigheid en andere ongemakken en klachten die samengaan met de veroudering van je brein.
Wat betekent dit voor jou?
Om een gezond gewicht te bereiken, is het geen goed idee om minder te gaan eten of op dieet gaan. Beter focus je op een gezond voedingspatroon dat bestaat uit de volgende producten:
- Verse groenten
- Vers fruit
- Vers, onbewerkt vlees en gevogelte
- Verse, onbewerkte vis
- Ongezoete zuivel
- Peulvruchten
- Havermout
- Noten
- Zaden
- Pitten
Daarbij vermijd je suiker en alle producten waaraan suiker is toegevoegd. Denk aan koekjes, snoep en frisdrank. Neem liever gezonde snacks die je helpen afvallen. Op deze manier krijg je alleen gezonde voedingsstoffen binnen, zodat je lichaam in balans kan komen en je natuurlijke vetverbrandende vermogen wordt gestimuleerd. Naast voeding zijn er nog een aantal andere zaken die van belang zijn voor een gezond gewicht.
Wat is nog meer belangrijk voor een gezond gewicht?
Bewegen is een perfecte manier om gemakkelijker gewicht te verliezen. Gewone dagelijkse beweging is al voldoende, dus je hoeft niet naar de sportschool. Yoga schijnt de veroudering van je brein tegen te gaan, dus deze manier van bewegen heeft de voorkeur als het om je grijze massa gaat.
Naast bewegen is goed slapen net zo belangrijk om een gezond gewicht te bereiken. Tijdens de nacht maakt je lichaam namelijk groeihormoon aan, dat de vetverbranding stimuleert. Als je de adviezen in dit artikel opvolgt, werk je effectief aan een gezond lijf en gezonde hersenen.
Tip: Volg nu mijn online programma in 21 dagen slanker, een onderdeel in het online programma in 8 weken hormonaal in balans! Waarin ik je 3 weken lang online begeleid om weer op gewicht te komen, of kilo’s kwijt te raken.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
4 december 2014
Foodtrends 2015
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
3 september 2015
Boerenkoolchips
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
8 september 2015
Healthy Kids
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
26 mei 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –