Je weet waarschijnlijk al dat het zwembandje rond je taille of heupen het risico op diabetes en andere gezondheidsproblemen kan laten toenemen. Recent onderzoek wijst uit dat je gewicht ook invloed heeft op de gezondheid van je hersenen. Wat is de link tussen je gewicht en je brein?

Om antwoord op die vraag te geven, kijken we het beste naar een onderzoek onder 1.200 mensen van 60 jaar en ouder. De onderzoekers keken naar hun gewicht, Body Mass Index (BMI) en hun hersenen. Het resultaat van het onderzoek was verbluffend. De hersenen van mensen met een grotere tailleomvang en een hoger BMI waren zes jaar later sneller verouderd dan die van mensen met een gezonde omvang en dito BMI.

Vergeleken met volwassen met een gezond gewicht, zou de veroudering van het brein van mensen met overgewicht of obesitas maar liefst tien jaar sneller gaan. Deze veroudering is te zien aan de dikte van de hersenschors. Bij de mensen met (ernstig) overgewicht is deze namelijk dunner.

Wat is het probleem van een dunnere hersenschors?

De hersenschors is het gebied waar informatie wordt ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd. Minder grijze massa zorgt er daardoor voor dat je intelligentie afneemt. Het heeft eveneens ook invloed op je emoties, motoriek, persoonlijkheid en emotionele gezondheid.

Verlies van grijze massa kan er ook voor zorgen dat je meer last hebt van hoofdpijn en dat je een groter risico loopt op het krijgen van een beroerte of bepaalde hersenaandoeningen. Een voorbeeld daarvan is de ziekte van Alzheimer. Dit is natuurlijk geen nieuws om vrolijk van te worden.

Zorg voor een gezond gewicht!

De onderzoeksresultaten zijn aan de ene kant misschien niet bemoedigend, maar ze roepen net zo goed op tot het zorgen voor een gezond gewicht vóórdat je de leeftijd van zestig jaar hebt bereikt. Hiermee kun je vroegtijdige veroudering van je brein immers effectief tegengaan, zoals het onderzoek óók laat zien.

Door nú te werken aan een gezond gewicht, zorg je namelijk niet alleen voor een gezond lichaam. Ook je brein profiteert ervan. Je hersenschors blijft dan namelijk gemakkelijker op zijn gezonde dikte, zodat je minder last hebt van vergeetachtigheid en andere ongemakken en klachten die samengaan met de veroudering van je brein.

Wat betekent dit voor jou?

Om een gezond gewicht te bereiken, is het geen goed idee om minder te gaan eten of op dieet gaan. Beter focus je op een gezond voedingspatroon dat bestaat uit de volgende producten:

  • Verse groenten
  • Vers fruit
  • Vers, onbewerkt vlees en gevogelte
  • Verse, onbewerkte vis
  • Ongezoete zuivel
  • Peulvruchten
  • Havermout
  • Noten
  • Zaden
  • Pitten

Daarbij vermijd je suiker en alle producten waaraan suiker is toegevoegd. Denk aan koekjes, snoep en frisdrank. Neem liever gezonde snacks die je helpen afvallen. Op deze manier krijg je alleen gezonde voedingsstoffen binnen, zodat je lichaam in balans kan komen en je natuurlijke vetverbrandende vermogen wordt gestimuleerd. Naast voeding zijn er nog een aantal andere zaken die van belang zijn voor een gezond gewicht.

Wat is nog meer belangrijk voor een gezond gewicht?

Bewegen is een perfecte manier om gemakkelijker gewicht te verliezen. Gewone dagelijkse beweging is al voldoende, dus je hoeft niet naar de sportschool. Yoga schijnt de veroudering van je brein tegen te gaan, dus deze manier van bewegen heeft de voorkeur als het om je grijze massa gaat.

Naast bewegen is goed slapen net zo belangrijk om een gezond gewicht te bereiken. Tijdens de nacht maakt je lichaam namelijk groeihormoon aan, dat de vetverbranding stimuleert. Als je de adviezen in dit artikel opvolgt, werk je effectief aan een gezond lijf en gezonde hersenen.

Tip: Volg nu mijn online programma in 21 dagen slanker, een onderdeel in het online programma in 8 weken hormonaal in balans! Waarin ik je 3 weken lang online begeleid om weer op gewicht te komen, of kilo’s kwijt te raken.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten