Hormonen. Wat zijn het eigenlijk, wat doen ze en waarom? Maar vooral: wat als hormonen uit balans raken? Dan ontstaan er klachten of zelfs ziekten. In ‘Hormoonbalans voor vrouwen’ kun je lezen hoe je die zelf kunt voorkomen of oplossen!

Het boek bespreekt maar liefst 38 veel voorkomende vrouwenklachten; van acne tot overgangsklachten of moeilijk zwanger kunnen worden, van pijn bij het vrijen tot PMS of depressie, en van vaginale schimmelinfecties tot cellulite of afwijkende uitstrijkjes. Het biedt concrete tips en helder advies om zo eenvoudig mogelijk je hormonen terug in balans te brengen. Je kunt namelijk zelf veel meer doen dan je denkt! Sterker nog, in veel gevallen maakt een verandering in de levensstijl medicatie overbodig. En dat voelt gezonder, natuurlijker, energieker en gelukkiger. Het boek is een uniek resultaat door informatie vanuit zowel reguliere zorg (gynaecologe drs. Barbara Havenith) als holistische zorg (gezondheidscoach en levensmiddelentechnoloog Ralph Moorman). Wij mogen alvast een fijne tip uitlichten die in het boek wordt behandeld.

Cellulite!
Cellulite, ook wel sinaasappelhuid, is een verkleving en zwelling van de onderhuidse bindweefselstructuur. Het lijkt, als het er eenmaal is, niet meer weg te krijgen, ook niet door af te vallen. De vele wondermiddeltjes die ons een gladde huid beloven, blijken vaak een illusie. In het beste geval bestrijden ze alleen maar tijdelijk de symptomen. Gelukkig is er steeds meer bekend over de invloed van hormonen op cellulite. Het komt immers vooral voor bij vrouwen, of bij mannen met een zeer laag testosteron-niveau. De voornaamste oorzaak blijkt dan ook een verstoorde hormonale balans. Hoe hoger het oestrogeen ten opzichte van testosteron, hoe meer kans op het ontstaan van cellulite.

Top 3: Wat kun je zelf doen?

  • Voorkom een hoog vetpercentage omdat de kans op het ontstaan van cellulite dan groter wordt als u hier gevoelig voor bent. Gek genoeg lijkt afvallen soms juist de eenmaal gevormde cellulite te verergeren. Maar dat is tijdelijk. De hormonale balans zal uiteindelijk weer gunstiger uitpakken, waardoor het cellulitisproces wordt afgeremd of zelfs gekeerd.
  • Doe aan krachttraining. Krachttraining kan het testosteron verhogen. Ook kan extra spiermassa de huid wat strakker trekken. Aanvullend wat cardiotraining doen is een aanrader voor een betere doorbloeding, maar ook zeker niet te veel, daar dit juist de spiermassa kan verminderen.
  • Eet voeding die rijk is aan polyfenolen. Dit zijn stoffen in planten die als een antioxidant werken. Voedingsmiddelen rijk aan polyfenolen zijn bijvoorbeeld blauwe en rode vruchten, groene thee, pure chocolade, olijfolie, noten.

Ben je inmiddels ook nieuwsgierig geworden naar tips over de andere 37 meest voorkomende vrouwenklachten? Dan hebben wij goed nieuws: je kunt een exemplaar winnen! Laat ons in een reactie op facebook horen wat jij graag over hormonen zou willen weten en maak kans! De winnaar maken we zondag bekend.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten