Het is één van de meest gedronken drank ter wereld: thee. We drinken het gezellig met vriendinnen en gedurende dag zijn er verschillende theemomentjes. We staan er vaak mee op en ook ’s avonds drinken we vaak nog een kopje. Thee is gezond en zou ons beschermen tegen verschillende kwaaltjes. Maar is dit zo? Waarom is het zo gezond en kunnen we er zoveel van drinken als wij willen?
Wat is thee?
Thee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant. Er zitten antioxidanten in, vitaminen, mineralen, looizuur en cafeïne. Bij het trekken van thee komen vooral geur-en smaakstoffen vrij. Er zijn verschillende soorten die verschillen in moment van plukken en behandeling van de bladeren. Kruidenthee komt officieel niet van de theeplant, maar van andere planten of een mengsel daarvan.
Gezond
Thee is zeker gezond door de antioxidanten, vitamines en mineralen die het bevat. Zolang je er zelf geen suiker aan toegevoegd, is het gezond. Er wordt aangeraden om ongeveer 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. Voorbeelden van een gezonde thee is groen, zwart of oolong. Je zult misschien denken dat je zoveel kunt drinken als je wil. Let wel op de etiketten. Aan sommige theesoorten zijn stiekeme suikers toegevoegd. Deze geven niet veel calorieën in een kop, maar als je deze stiekeme suikers niet binnen wil krijgen, moet je er dus wel op letten. Wil je zeker weten dat je gezonde thee drinkt, kies dan voor een verse soort. Let dus bij zakjes wel op het etiket.
Soorten thee
Je kunt zelf kiezen of je thee drinkt van een zakje of vers. Zwarte thee, oolong, groene, witte, rooibos en matcha tea hebben allemaal gezondheidsbevordende effecten. Witte is bijvoorbeeld het minst bewerkt en de bevorderende gezondheidseffecten van groene en zwarte, gelden ook voor oolong. Rooibos stimuleert de stoelgang en matcha bevat meer antioxidanten dan andere theesoorten.
Gezondheidseffecten
Er is aangetoond dat thee de bloeddruk verlaagd en de kans op een beroerte is verkleint. Ook wordt het LDL-cholestrol verlaagd, waardoor je een verminderde kans op hart-en vaatziekten hebt. Daarnaast is het risico op diabetes type 2 verkleint. Vandaar de aanbeveling om een paar koppen per dag te drinken.
Cafeïne
In thee zit cafeïne, behalve in kruidenthee. Afhankelijk van de portiegrootte zit er ongeveer 20-40 mg cafeïne in een kop. Een inname tot 400 mg cafeïne per dag zal geen negatieve effecten hebben. Een beetje cafeïne geeft juist een positief effect. Het geeft je net iets meer energie en een verminderde vermoeidheid.
Stress
Er is ook aangetoond dat thee kan helpen tegen stress. Er zit namelijk een aminozuur in, theanine, die je een relaxt en rustgevend gevoel geeft. Je kunt dus best een keer je kopje koffie vervangen voor groene thee. Het geeft je een rustgevend gevoel en het kleine beetje cafeïne erin zorgt dus voor dat beetje alertheid. Overigens zit er minder cafeïne in dan in koffie.
Tekst: Tisha den Otter voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
12 juni 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –