HIIT is een echte hit op sportgebied. HIIT staat voor High Intensive Interval Training en is super effectief. Voorbeelden van HIIT trainingen zijn: Bootcamp, Tabata, Crossfit en Gladiator.

Super intensief & effectief!
Een HIIT verhoogt je metabolisme, stimuleert de productie van groeihormoon, verbetert je uithoudingsvermogen en vergroot je explosieve kracht. Daarnaast vermindert het de kans op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat HIIT tot 50% effectiever is voor het verbranden van vetweefsel dan een lage intensiteit training.

Hoe werkt het?
Een HIIT training bestaat uit een warming up (vaak een cardio-deel met bijvoobeeld touwtje springen of joggen op je plek) gevolgd door intensieve sets oefeningen in combinatie met relatief korte momenten van rust. Door het gebruik van gewichten is dit zowel een cardio- als een krachttraining. De HIIT training wordt afgesloten met een coolingdown. Voorbeelden van oefeningen tijdens een HIIT training zijn lunges, push-ups, jump squats, mountain climbers, jumping jacks, chest presses, bicep curls, tricep dips, planks, sit-ups en burpees.

Kort maar krachtig
HIIT trainingen kenmerken zich door de relatief korte duur van de training. Je doet relatief veel herhalingen van sets, maar de sets an sich duren steeds maar rond de 1 minuut. Groot voordeel: binnen een uur heb je de meest effectieve workout ever gehad. Groot nadeel: 30-60 seconden álles geven wat je in je hebt doet pijn, écht pijn.

Voor- en nazorg
Zorg dat je voor de training wat gegeten hebt (bijvoorbeeld een lichte salade met kip en quinoa, wat yoghurt met noten of een banaan), anders val je om, en neem een grote bidon met water mee. Belangrijk is dat je tijdens de training blijft luisteren naar je eigen lichaam (zeker aan het begin moet je lijf echt wennen aan de intensiteit van deze les, waardoor misselijkheid en/of duizeligheid kan ontstaan), maar probeer wel het maximale te behalen. Wees mentaal sterk, dan zal ook je lichaam elke week sterker worden. Zweet na de les goed uit, neem een lauwwarme douche en eet voldoende eiwitrijk voedsel voor optimaal herstel. Daarna is het tijd om te relaxen.

Fit zonder HITT?
Wil je wel graag fit worden of blijven, maar klinkt HIIT je net iets te heftig? Je kunt het ook rustig(er) opbouwen door bijvoorbeeld thuis vast te oefenen voordat je naar een echte training gaat. Bovendien zijn er online vele goede en vergelijkbare programma’s te vinden. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van het fit-in-4-minuten programma? Een uiterst efficiente manier voor een fit, gezond, en getraind lichaam. Wat we bovendien erg prettig vinden, is de goede coaching die erbij zit!

Go for it!

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten