In Japan is het een eeuwenoude geneeskrachtige traditie: het drinken van Matcha thee. De bittere smaak kan even wennen zijn maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee. Naast alle gezondheidsvoordelen zijn er ook allerlei verschillende manieren waarop je Matcha kunt bereiden. Drink jij het al?
De oorsprong van Matcha thee
Matcha thee is een groene thee die afkomstig is uit Japan (de oorsprong van Matcha thee ligt in China maar Japanse monniken hebben de thee meegenomen naar Japan omdat ze merkten dat ze tijdens urenlange meditaties alert bleven maar toch ook goed konden ontspannen. Nu is Matcha thee de enige thee die gebruikt wordt bij de authentieke Japanse thee-ceremonies). Doordat de Matcha-plant de laatste weken voor de oogst in de schaduw wordt geplaatst, vindt er een verhoogde productie van bladgroen plaats waardoor de smaak van de thee versterkt wordt. Na de oogst worden alleen de beste theebladeren gestoomd, gedroogd en tot poeder vermalen. Dit poeder wordt uiteindelijk gebruikt om Matcha thee mee te maken.
Bereiding van Matcha thee
Het zetten van goede Matcha thee is in Japan bijna een vorm van kunst. Eerst wordt er water gekookt wat men vervolgens laat afkoelen tot zo’n 80 graden Celsius. De juiste temperatuur is belangrijk voor optimaal behoud van alle gezonde stoffen. Het water wordt in een voorverwarmde theekom gegoten samen met een halve theelepel Matchapoeder. Met een soort scheerkwast van bamboe (chasen) wordt de thee opgeklopt tot er wat schuim ontstaat. Dan is de thee klaar om te drinken. Uiteraard kun je de thee ook maken door gewoon het poeder door heet water te roeren. De bittere smaak kan even wennen zijn, maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee.
7 x Gezondheidsvoordelen op een rij
Matcha thee heeft naast de aanwezigheid van antioxidanten nog veel meer gezondheidsvoordelen:
- het helpt calorieën te verbranden
- het versterkt je immuunsysteem
- het is een natuurlijke ontgifter
- het kalmeert je en ontspant je lichaam
- het bevat veel vezels
- het helpt je te concentreren
- het bevat vitamine A, B-complex, C, E en K én selenium, chroom, zink en magnesium
Beter dan gewone groene thee?
Bij het maken van gewone groene thee gaan belangrijke voedingsstoffen vaak verloren. Want je haalt eigenlijk pas alle goede ingrediënten uit groene thee als je de hele theeblaadjes zou consumeren. Omdat dit bij Matchapoeder wel het geval is, behoud je dus alle gezondheidsvoordelen. Bovendien bevat Matchapoeder caffeïne die je energieniveau op gezonde wijze op peil houdt zonder andere (bij)effecten.
Variëren
Naast het zetten van thee kun je met Matchapoeder lekker variëren: het kan door een smoothie, door je kokosyoghurt, door zelfgemaakte granola, of door het beslag van cake of boekweitpannenkoekjes. Maar je kunt het ook gebruiken in bijvoorbeeld wokgerechten.
Tip: Pas bij het kopen van Matcha thee wel goed op waar je het koopt. Het is een wat duurdere thee en er is daardoor nogal wat imitatie Matcha te koop. Groene thee poeder is niet per definitie Matcha thee!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: Matchasource
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
3 december 2015
Ontgif je groenten
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
10 juni 2015
SLA: het kookboek
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
11 september 2014
Eetdagboek review
13 januari 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –