In Japan is het een eeuwenoude geneeskrachtige traditie: het drinken van Matcha thee. De bittere smaak kan even wennen zijn maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee. Naast alle gezondheidsvoordelen zijn er ook allerlei verschillende manieren waarop je Matcha kunt bereiden. Drink jij het al?
De oorsprong van Matcha thee
Matcha thee is een groene thee die afkomstig is uit Japan (de oorsprong van Matcha thee ligt in China maar Japanse monniken hebben de thee meegenomen naar Japan omdat ze merkten dat ze tijdens urenlange meditaties alert bleven maar toch ook goed konden ontspannen. Nu is Matcha thee de enige thee die gebruikt wordt bij de authentieke Japanse thee-ceremonies). Doordat de Matcha-plant de laatste weken voor de oogst in de schaduw wordt geplaatst, vindt er een verhoogde productie van bladgroen plaats waardoor de smaak van de thee versterkt wordt. Na de oogst worden alleen de beste theebladeren gestoomd, gedroogd en tot poeder vermalen. Dit poeder wordt uiteindelijk gebruikt om Matcha thee mee te maken.
Bereiding van Matcha thee
Het zetten van goede Matcha thee is in Japan bijna een vorm van kunst. Eerst wordt er water gekookt wat men vervolgens laat afkoelen tot zo’n 80 graden Celsius. De juiste temperatuur is belangrijk voor optimaal behoud van alle gezonde stoffen. Het water wordt in een voorverwarmde theekom gegoten samen met een halve theelepel Matchapoeder. Met een soort scheerkwast van bamboe (chasen) wordt de thee opgeklopt tot er wat schuim ontstaat. Dan is de thee klaar om te drinken. Uiteraard kun je de thee ook maken door gewoon het poeder door heet water te roeren. De bittere smaak kan even wennen zijn, maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee.
7 x Gezondheidsvoordelen op een rij
Matcha thee heeft naast de aanwezigheid van antioxidanten nog veel meer gezondheidsvoordelen:
- het helpt calorieën te verbranden
- het versterkt je immuunsysteem
- het is een natuurlijke ontgifter
- het kalmeert je en ontspant je lichaam
- het bevat veel vezels
- het helpt je te concentreren
- het bevat vitamine A, B-complex, C, E en K én selenium, chroom, zink en magnesium
Beter dan gewone groene thee?
Bij het maken van gewone groene thee gaan belangrijke voedingsstoffen vaak verloren. Want je haalt eigenlijk pas alle goede ingrediënten uit groene thee als je de hele theeblaadjes zou consumeren. Omdat dit bij Matchapoeder wel het geval is, behoud je dus alle gezondheidsvoordelen. Bovendien bevat Matchapoeder caffeïne die je energieniveau op gezonde wijze op peil houdt zonder andere (bij)effecten.
Variëren
Naast het zetten van thee kun je met Matchapoeder lekker variëren: het kan door een smoothie, door je kokosyoghurt, door zelfgemaakte granola, of door het beslag van cake of boekweitpannenkoekjes. Maar je kunt het ook gebruiken in bijvoorbeeld wokgerechten.
Tip: Pas bij het kopen van Matcha thee wel goed op waar je het koopt. Het is een wat duurdere thee en er is daardoor nogal wat imitatie Matcha te koop. Groene thee poeder is niet per definitie Matcha thee!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: Matchasource
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
7 april 2023
Chocolade smoothie
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
2 juli 2016
3 x ei love you
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
16 november 2016
Interview Vriendin
25 maart 2015
De vetfluisteraar
16 mei 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –