In Japan is het een eeuwenoude geneeskrachtige traditie: het drinken van Matcha thee. De bittere smaak kan even wennen zijn maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee. Naast alle gezondheidsvoordelen zijn er ook allerlei verschillende manieren waarop je Matcha kunt bereiden. Drink jij het al?
De oorsprong van Matcha thee
Matcha thee is een groene thee die afkomstig is uit Japan (de oorsprong van Matcha thee ligt in China maar Japanse monniken hebben de thee meegenomen naar Japan omdat ze merkten dat ze tijdens urenlange meditaties alert bleven maar toch ook goed konden ontspannen. Nu is Matcha thee de enige thee die gebruikt wordt bij de authentieke Japanse thee-ceremonies). Doordat de Matcha-plant de laatste weken voor de oogst in de schaduw wordt geplaatst, vindt er een verhoogde productie van bladgroen plaats waardoor de smaak van de thee versterkt wordt. Na de oogst worden alleen de beste theebladeren gestoomd, gedroogd en tot poeder vermalen. Dit poeder wordt uiteindelijk gebruikt om Matcha thee mee te maken.
Bereiding van Matcha thee
Het zetten van goede Matcha thee is in Japan bijna een vorm van kunst. Eerst wordt er water gekookt wat men vervolgens laat afkoelen tot zo’n 80 graden Celsius. De juiste temperatuur is belangrijk voor optimaal behoud van alle gezonde stoffen. Het water wordt in een voorverwarmde theekom gegoten samen met een halve theelepel Matchapoeder. Met een soort scheerkwast van bamboe (chasen) wordt de thee opgeklopt tot er wat schuim ontstaat. Dan is de thee klaar om te drinken. Uiteraard kun je de thee ook maken door gewoon het poeder door heet water te roeren. De bittere smaak kan even wennen zijn, maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee.
7 x Gezondheidsvoordelen op een rij
Matcha thee heeft naast de aanwezigheid van antioxidanten nog veel meer gezondheidsvoordelen:
- het helpt calorieën te verbranden
- het versterkt je immuunsysteem
- het is een natuurlijke ontgifter
- het kalmeert je en ontspant je lichaam
- het bevat veel vezels
- het helpt je te concentreren
- het bevat vitamine A, B-complex, C, E en K én selenium, chroom, zink en magnesium
Beter dan gewone groene thee?
Bij het maken van gewone groene thee gaan belangrijke voedingsstoffen vaak verloren. Want je haalt eigenlijk pas alle goede ingrediënten uit groene thee als je de hele theeblaadjes zou consumeren. Omdat dit bij Matchapoeder wel het geval is, behoud je dus alle gezondheidsvoordelen. Bovendien bevat Matchapoeder caffeïne die je energieniveau op gezonde wijze op peil houdt zonder andere (bij)effecten.
Variëren
Naast het zetten van thee kun je met Matchapoeder lekker variëren: het kan door een smoothie, door je kokosyoghurt, door zelfgemaakte granola, of door het beslag van cake of boekweitpannenkoekjes. Maar je kunt het ook gebruiken in bijvoorbeeld wokgerechten.
Tip: Pas bij het kopen van Matcha thee wel goed op waar je het koopt. Het is een wat duurdere thee en er is daardoor nogal wat imitatie Matcha te koop. Groene thee poeder is niet per definitie Matcha thee!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: Matchasource
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
28 oktober 2014
Eetdagboek review
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
25 juni 2015
Eivissa Food
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
1 april 2015
Saoto soep
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
23 oktober 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –