In Japan is het een eeuwenoude geneeskrachtige traditie: het drinken van Matcha thee. De bittere smaak kan even wennen zijn maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee. Naast alle gezondheidsvoordelen zijn er ook allerlei verschillende manieren waarop je Matcha kunt bereiden. Drink jij het al?
De oorsprong van Matcha thee
Matcha thee is een groene thee die afkomstig is uit Japan (de oorsprong van Matcha thee ligt in China maar Japanse monniken hebben de thee meegenomen naar Japan omdat ze merkten dat ze tijdens urenlange meditaties alert bleven maar toch ook goed konden ontspannen. Nu is Matcha thee de enige thee die gebruikt wordt bij de authentieke Japanse thee-ceremonies). Doordat de Matcha-plant de laatste weken voor de oogst in de schaduw wordt geplaatst, vindt er een verhoogde productie van bladgroen plaats waardoor de smaak van de thee versterkt wordt. Na de oogst worden alleen de beste theebladeren gestoomd, gedroogd en tot poeder vermalen. Dit poeder wordt uiteindelijk gebruikt om Matcha thee mee te maken.
Bereiding van Matcha thee
Het zetten van goede Matcha thee is in Japan bijna een vorm van kunst. Eerst wordt er water gekookt wat men vervolgens laat afkoelen tot zo’n 80 graden Celsius. De juiste temperatuur is belangrijk voor optimaal behoud van alle gezonde stoffen. Het water wordt in een voorverwarmde theekom gegoten samen met een halve theelepel Matchapoeder. Met een soort scheerkwast van bamboe (chasen) wordt de thee opgeklopt tot er wat schuim ontstaat. Dan is de thee klaar om te drinken. Uiteraard kun je de thee ook maken door gewoon het poeder door heet water te roeren. De bittere smaak kan even wennen zijn, maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee.
7 x Gezondheidsvoordelen op een rij
Matcha thee heeft naast de aanwezigheid van antioxidanten nog veel meer gezondheidsvoordelen:
- het helpt calorieën te verbranden
- het versterkt je immuunsysteem
- het is een natuurlijke ontgifter
- het kalmeert je en ontspant je lichaam
- het bevat veel vezels
- het helpt je te concentreren
- het bevat vitamine A, B-complex, C, E en K én selenium, chroom, zink en magnesium
Beter dan gewone groene thee?
Bij het maken van gewone groene thee gaan belangrijke voedingsstoffen vaak verloren. Want je haalt eigenlijk pas alle goede ingrediënten uit groene thee als je de hele theeblaadjes zou consumeren. Omdat dit bij Matchapoeder wel het geval is, behoud je dus alle gezondheidsvoordelen. Bovendien bevat Matchapoeder caffeïne die je energieniveau op gezonde wijze op peil houdt zonder andere (bij)effecten.
Variëren
Naast het zetten van thee kun je met Matchapoeder lekker variëren: het kan door een smoothie, door je kokosyoghurt, door zelfgemaakte granola, of door het beslag van cake of boekweitpannenkoekjes. Maar je kunt het ook gebruiken in bijvoorbeeld wokgerechten.
Tip: Pas bij het kopen van Matcha thee wel goed op waar je het koopt. Het is een wat duurdere thee en er is daardoor nogal wat imitatie Matcha te koop. Groene thee poeder is niet per definitie Matcha thee!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: Matchasource
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
13 oktober 2018
Sushi omelet
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
17 september 2015
Ontbijt ijs
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
23 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –