In Japan is het een eeuwenoude geneeskrachtige traditie: het drinken van Matcha thee. De bittere smaak kan even wennen zijn maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee. Naast alle gezondheidsvoordelen zijn er ook allerlei verschillende manieren waarop je Matcha kunt bereiden. Drink jij het al?
De oorsprong van Matcha thee
Matcha thee is een groene thee die afkomstig is uit Japan (de oorsprong van Matcha thee ligt in China maar Japanse monniken hebben de thee meegenomen naar Japan omdat ze merkten dat ze tijdens urenlange meditaties alert bleven maar toch ook goed konden ontspannen. Nu is Matcha thee de enige thee die gebruikt wordt bij de authentieke Japanse thee-ceremonies). Doordat de Matcha-plant de laatste weken voor de oogst in de schaduw wordt geplaatst, vindt er een verhoogde productie van bladgroen plaats waardoor de smaak van de thee versterkt wordt. Na de oogst worden alleen de beste theebladeren gestoomd, gedroogd en tot poeder vermalen. Dit poeder wordt uiteindelijk gebruikt om Matcha thee mee te maken.
Bereiding van Matcha thee
Het zetten van goede Matcha thee is in Japan bijna een vorm van kunst. Eerst wordt er water gekookt wat men vervolgens laat afkoelen tot zo’n 80 graden Celsius. De juiste temperatuur is belangrijk voor optimaal behoud van alle gezonde stoffen. Het water wordt in een voorverwarmde theekom gegoten samen met een halve theelepel Matchapoeder. Met een soort scheerkwast van bamboe (chasen) wordt de thee opgeklopt tot er wat schuim ontstaat. Dan is de thee klaar om te drinken. Uiteraard kun je de thee ook maken door gewoon het poeder door heet water te roeren. De bittere smaak kan even wennen zijn, maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee.
7 x Gezondheidsvoordelen op een rij
Matcha thee heeft naast de aanwezigheid van antioxidanten nog veel meer gezondheidsvoordelen:
- het helpt calorieën te verbranden
- het versterkt je immuunsysteem
- het is een natuurlijke ontgifter
- het kalmeert je en ontspant je lichaam
- het bevat veel vezels
- het helpt je te concentreren
- het bevat vitamine A, B-complex, C, E en K én selenium, chroom, zink en magnesium
Beter dan gewone groene thee?
Bij het maken van gewone groene thee gaan belangrijke voedingsstoffen vaak verloren. Want je haalt eigenlijk pas alle goede ingrediënten uit groene thee als je de hele theeblaadjes zou consumeren. Omdat dit bij Matchapoeder wel het geval is, behoud je dus alle gezondheidsvoordelen. Bovendien bevat Matchapoeder caffeïne die je energieniveau op gezonde wijze op peil houdt zonder andere (bij)effecten.
Variëren
Naast het zetten van thee kun je met Matchapoeder lekker variëren: het kan door een smoothie, door je kokosyoghurt, door zelfgemaakte granola, of door het beslag van cake of boekweitpannenkoekjes. Maar je kunt het ook gebruiken in bijvoorbeeld wokgerechten.
Tip: Pas bij het kopen van Matcha thee wel goed op waar je het koopt. Het is een wat duurdere thee en er is daardoor nogal wat imitatie Matcha te koop. Groene thee poeder is niet per definitie Matcha thee!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: Matchasource
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
18 augustus 2015
Slanke salade
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
6 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –