Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 september 2017
Recept: good for the brains food
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
16 november 2016
Interview Vriendin
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
5 oktober 2018
Viv’s detox
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
30 november 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –