Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
10 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –