Bijenpollen zijn één van de meest voedzame superfoods. Het is een natuurlijk product en ze zijn super gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Ze hebben daardoor veel voordelen voor je gezondheid en je kunt bijenpollen gemakkelijk gebruiken.
Waar komen bijenpollen vandaan?
Bijenpollen werden al vroeg in Egypte en China gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en als medicijn. Bijenpollen zijn afkomstig van de bijen en worden gemaakt uit stuifmeel. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. Tijdens het verzamelen vermengt dit met elkaar en ontstaan er kleine gele bolletjes. Dit wordt verzameld in de bijenkorf.
Om deze bijenpollen te verzamelen laat men de bijen over een speciaal scherm lopen en zo vallen de korrels eraf. De korreltjes worden dus echt zelf door de bijen gemaakt. Wist je dat een werkbij voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag moet werken?
Waarom zijn ze goed voor je?
Bijenpollen bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten. Onder andere vitamine A, B, C, D, E, K, ijzer, kalium calcium, magnesium en calcium. De samenstelling varieert per soort, maar over het algemeen bestaan bijenpollen voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Ze zorgen vooral voor een betere weerstand. Ook staan ze bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts.
Door bijenpollen te eten geef je je lichaam een kleine dosis van de allergenen en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen die kalmerend werken bij hooikoorts. Deze versterking van het immuunsysteem werkt ook als antibiotica tegen virussen en ontstekingen Bijenpollen verbeteren je weerstand door de hoeveelheid goede voedingsstoffen en enzymen die het bevat. Verder zorgen de antioxidanten voor een verbetering van de huid en helpen ze bij het afvallen. Ook bevatten bijenpollen een aminozuur dat de drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt.
Tot slot zorgen de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor een energiek gevoel en voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Bijenpollen is een bron van proteïnen, vitamine B12 en zijn daardoor geschikt voor vegetariërs.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Bijenpollen zijn een goede aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf gevarieerd eten en eet er niet te veel van. Eén eetlepel per dag is voldoende. Bijenpollen hebben een zoete smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je ontbijt, smoothie, havermout, kwark, over je salade heen strooien en je kunt ze zelfs door koude dranken of thee doen.
Andere bijenproducten
Andere bijenpollen zijn op hun beurt ook gezond, maar moeten niet verward worden met bijenpollen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing. Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer suikers: sucrose en glucose. Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Bijenpollen is dus een natuurlijk product en een gezonde, voedzame superfood. Het bevat veel voedingsstoffen die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Begin je dag met een groene smoothie en een theelepel bijenpollen als topping. Zo heb je een energieke start van de dag.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 oktober 2018
Viv’s detox
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
25 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –