Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
19 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –