Voor de Franse is er eigenlijk niks belangrijkers dan eten. Eten is gezelligheid, saamhorigheid, traditie en het biedt Fransen de gelegenheid hun ‘zachte’ kant te laten zien. Zij nodigen je graag uit voor een uitgebreide lunch of een prachtig diner met heerlijke wijnen en kazen. Dat is hun manier van gastvrijheid.
Het Franse eetpatroon
Wat maakt dat de Franse vrouwen zo slank blijven en wat maakt dat er steeds wordt bewezen dat de Fransen minder kans op hart- en vaatziekten hebben, maar zij toch heerlijk kunnen genieten van eten? Het is juist de aandacht die zij besteden aan hun voeding dat begint bij de aanschaf van verse ingrediënten, groente en fruit van de markt, verse vis en echte vleeswaren.
Rode wijn
Ze eten twee tot drie grote maaltijden per dag en nauwelijks iets tussendoor. Daarbij drinken ze dagelijks, met mate, rode wijn. Er wordt wel brood gegeten, maar ze dopen dit voornamelijk in vetten wat maakt dat de snelle koolhydraten en dus de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel weer wordt gestabiliseerd. Het pure eten zorgt voor een perfecte verbranding en het genieten van eten maakt dat ze zich zelden overeten.
Café au lait
De meeste Fransen ontbijten niet. Ze drinken hooguit een café au lait (het enige moment dat ze koffie met melk drinken overigens). Het zal je verbazen en het voelt wellicht wel tegen de gezonde leefregels in, maar het klopt als je kijkt naar de verdeling van hun maaltijden. Aangezien de Fransen vaak laat in de avond eten en het diner redelijk uitgebreid is hebben zij niet direct trek bij het opstaan. Daarnaast is het belangrijk dat je tussen avondeten en ontbijt een periode van minimaal twaalf uur overbrugt om je lichaam rustig te laten herstellen. Je maag, darmen en vooral de zenuwen daarom hebben tijd nodig om de volgende dag weer in volle glorie te functioneren. Het maakt dus niet uit hoe laat je in de avond eet, als je de twaalfuurregel maar in acht houdt.
Groentes en salades
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. De meest Fransen gaan van hun werk naar huis om rustig thuis Mediterraan te eten. Als lunch serveren ze veel groentes en salades vol met olijfolie, in combinatie met verse vis, zeevruchten of een goed stuk vlees. In de garnering vind je een gekookt eitje, aardappelen of frietjes. Ook wordt er in de middag brood gegeten, opnieuw gedoopt in de vetten van de maaltijd. De Fransen kiezen duidelijk voor één soort garnering of eten van alles en klein beetje. Ze eten rustig en nemen de tijd, wat maakt dat ze perfect kunnen doseren. Uiteraard sluiten ze af met verse Franse kazen en een sterke espresso.
Laat diner
Het diner bij de Fransen begint – in vergelijking met ons koude kikkerlandje – laat. Er wordt veel met familie en buren samen gekookt en gegeten. Bij het diner komt pas de fles wijn op tafel en ze beperken zich keurig tot een paar glazen. De Fransen drinken voornamelijk rode wijn, dat dankzij de stof resveratrol hartstikke gezond is om dagelijks te consumeren. Resveratrol is een antioxidant dat helpt bloedklonters te voorkomen en de bloedvaten open en buigzaam te houden. Kruiden en specerijen maken de gerechten smaakvol en hierop passen zij hun wijnen aan.
Uit eigen tuin
De Fransen maken weinig gebruik van verpakte ingrediënten of sauzen in pakjes. Het liefst duiken ze in eigen tuin in voor sla, basilicum, peterselie en tomaten. Er wordt niet moeilijk gedaan over plantaardige en verzadigde vetten, zolang ze maar vers en echt eten. Haast hebben ze op dit tijdstip van de dag ook niet meer. Er wordt in alle rust en gezelligheid gelachen en genoten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
22 mei 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –