Een goed ontbijt is erg belangrijk. Maar wat kies je: Yoghurt? Kwark? Weet je dat kwark eigenlijk een soort kaas is? Het wordt ook wel Hüttenkäse genoemd.
Hoe ontstaat kwark?
De kaasmakerij begon als een simpele manier om de overvloed van het melkseizoen te conserveren. Het komt tot stand door melk te stremmen en een groot deel van het water te verwijderen.
De drie hoofdingrediënten van kaas zijn melk, enzymen en bacteriën. De afkomst van de melk en het voer van deze dieren bepalen het soort kaas. Kaas maken gebeurt in een aantal stappen. In eerste instantie breken bacteriën het melksuiker af tot melkzuur. Vervolgens wordt tijdens dit proces het stremsel toegevoegd. Dit stremsel bevat enzymen die ervoor zorgen dat het caseïne verteerd wordt. Na het stremmen/verzuring op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een soort kwarkzak uitgelekt. Uiteindelijk blijft er maar een derde van de begin hoeveelheid over en dit is de kwark.
Gezondheidsvoordelen
Gefermenteerde voeding heeft een zeer positief effect op onze gezondheid. Het zorgt voor een betere vertering, opname en verwerking van voedingsmiddelen. De smaak van voedingsmiddelen verbeterd door fermentatie en ze werken als probiotica. Daarnaast zorgt fermentatie ervoor dat voedingsmiddelen langer houdbaar zijn.
Kwark bevat calcium wat een mineraal is dat onder andere zorgt voor sterke botten en een gezond gebit. Ook zit er vitamine K2 in kwark, wat weer zorgt voor schone bloedvaten.
Weet je trouwens dat kaas eten tandbederf vertraagt? Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het precies in zijn werk gaat. Waarschijnlijk wordt de zuurproductie die veroorzaakt wordt door bacteriën tijdens een maaltijd geremd door het eten van kaas.
Het nadeel van kwark
Kwark heeft een hoog caseïne gehalte. Deze caseïne-eiwitten worden afgebroken tot kleinere moleculen die een gevoeligheidsreactie kunnen geven. Denk hierbij aan verhoogde bloeddruk, hoofdpijn en uitslag. Weet je trouwens dat caseïne vroeger uit de wrongel werd gehaald om er caseïnelijm van te maken? Slijmvorming na het eten van zuivelproducten, is de reactie van ons lichaam op deze lijmstof.
Welke kwark kunnen we het beste eten?
Er zijn ontzettend veel varianten in de winkel te koop. Helaas is echte kwark haast niet meer verkrijgbaar. Er wordt vaak een melkproduct aan toegevoegd. Zelfs kwark dat wordt verkocht als volle kwark bestaat meestal uit magere kwark met room of een andere toevoeging waardoor het vetgehalte hoger wordt. De voedingswaarden van volle, halfvolle en magere kwark verschillen nogal. Magere kwark is erg rijk aan eiwitten (caseïne), die een verzadigende werking hebben. De halfvolle en volle varianten leveren vooral meer energie. Dit komt omdat er aan magere kwark melkvet of room wordt toegevoegd om er een halfvolle of volle kwark van te maken. Dit is dus anders dan dat je zou denken.
Vet is trouwens niet slecht. Ook verzadigd vet is niet slecht, ondanks de slechte naam die het heeft. We hebben alle soorten vet nodig, met uitzondering van de industriële vetten. Vet wordt pas slecht als we er te veel van eten of wanneer er geen balans meer is tussen de verschillende soorten.
Naast volle, halfvolle en magere kwark zijn er nog allerlei smaakvarianten te koop. De varianten met allerlei smaakjes of fruit kunnen we beter mijden, want deze bevatten vooral veel suiker. Zelfs de zogenaamde soorten met 0% vet en zonder toegevoegde suiker zitten vol met kunstmatige stoffen. Bekijk het etiket maar eens als je twijfelt welke kwark je moet kopen. Hoe minder ingrediënten des te beter.
Dus, kwark of yoghurt?
Kwark bevat vaak meer calorieën dan yoghurt. Maar als je niet bezig bent met het bijhouden van calorieën maakt dit dus niks voor jou uit. Deze hoeveelheid calorieën levert je daarentegen wel langer een verzadigd gevoel op (je hebt dus minder snel honger). En dat is zeker wat waard! Je kunt wel kiezen voor yoghurt omdat dit ‘lichter’ is, maar als je na een half uur al weer trek hebt – schiet het niet op. Kies daarom voor het product waar je zin in hebt! Anders bestaat er namelijk een kans dat je ontevreden bent en weer opzoek gaat naar iets anders om te snaaien.
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
15 augustus 2019
Wil je buikvet verliezen? Dat kan met onze 10 voedingstips!
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
13 oktober 2018
Sushi omelet
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
8 september 2015
Healthy Kids
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
22 februari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –