Wat gebeurt er als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Vaak wordt er gezegd dat we melk moeten drinken voor sterke botten en voor een sterk gebit. Het neemt net als graanproducten een belangrijke plaats in binnen de dagelijkse voedselconsumptie. Wat gebeurt er dan als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Melk drinken voor een sterk gebit
Het voedingscentrum adviseert om dagelijks twee tot drie zuivelconsumpties te nemen. De reden dat zuivel geadviseerd wordt is onder andere vanwege het calcium en e B-vitamines die het bevat. Vooral het mineraal calcium speelt voor het gebit een belangrijke rol. Het is namelijk nodig voor de opbouw van tanden en botten, maar weet je ook dat het belangrijk is voor de werking van spieren en zenuwcellen. Een glas halfvolle melk bevat 183 mg calcium en in een schaaltje yoghurt (150 gram) zit 211 mg calcium. Dit is de reden dat er wordt geadviseerd om zuivelproducten te nuttigen. We hebben 1000 mg calcium per dag nodig, maar je hebt niets aan dit mineraal als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt en ook vitamine K is nodig voor een gezond gebit en sterke botten.
Een probleem van melk
Helaas kleven er aan zuivelproducten zoals melk en yoghurt ook nadelen en dat heeft te maken met het melksuiker, lactose. Dit suiker moet in het spijsverteringskanaal afgebroken worden en hiervoor hebben we het spijsverteringsenzym lactase nodig. Dit enzym is in onze eerste levensjaren voldoende aanwezig zodat we als baby moedermelk kunnen verteren. Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt de productie van dit enzym in de loop der jaren af. Het gevolg is dat melksuiker minder goed verteerd wordt. Dat deze eigenschap verloren gaat geldt echter niet voor iedereen. Je hoeft dus geen klachten te krijgen na het drinken van melk. Als je blond haar en/of blauwe ogen hebt dan is de kans groot dat jij het enzym lactase nog wel aan kan maken. Je kunt dan nog steeds genieten van een schaaltje yoghurt. Yoghurt wordt trouwens in het lichaam makkelijker verteerd dan melk. Dit komt doordat het een gefermenteerd product is, waarin het melksuiker al grotendeels afgebroken is door bacteriën.
Problemen die je kun ervaren als de vertering van lactose niet goed verloopt zijn:
- Een opgezette buik
- Buikkrampen
- Gasvorming
- Diarree
Voldoende calcium zonder zuivel
Je hebt al kunnen lezen dat we dagelijks 1000 mg calcium nodig hebben, maar hoe kom je hieraan zonder gebruik te maken van zuivelproducten? Er zijn bevolkingsgroepen die deze producten helemaal niet gebruiken en toch over sterke botten beschikken. Je zou dus zeggen dat we calcium ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. Dat klopt, want ook groenten en noten bevatten dit mineraal. In 100 gram amandelen en 100 gram spinazie zitten respectievelijk 283 mg en 105 mg calcium. Ken je tahin? Deze smeerbare pasta is gemaakt van sesamzaad en het is ontzettend calciumrijk. Sesamzaad bevat ongeveer 670 mg calcium per 100 gram. De verhouding tussen calcium en magnesium in deze zaden past ook nog eens erg goed bij ons lichaam waardoor het goed opgenomen kan worden. Tahin kan je gebruiken als beleg en je kan er een heerlijke dressing van maken voor over je groenten of salade.
Wil jij ook een potje Tahin kopen omdat je er nieuwsgierig naar bent geworden? Koop dan deze, die gebruiken wij ook vaak!
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je voeding kunt inzetten om een sterk en gezond gebit te bereiken? Meer informatie vindt je in het boek: Eet je mond gezond
Heb je nou toch zin in melk? Probeer dan eens een keer deze Gouden melk!
Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
17 september 2015
Ontbijt ijs
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
9 augustus 2015
Herman over bonen
18 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –