Veel mensen zijn zich niet bewust van de enorme impact die iemands levensstijl heeft op de nachtrust. Lichaamsbeweging is daar één van, maar wat nog meer invloed heeft is de keuze van voeding.
Een verkeerde toevoer van energie naar het lichaam is vaak de oorzaak van slaapproblemen. Strenge dieten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een tekort aan energietoevoer is. In de meeste culturen (in ieder geval in de onze) gaat het om een overschot aan energietoevoer vlak voor het slapengaan. Het lichaam wordt ‘s nachts dan nog flink aan het werk gezet omdat er nog veel eten verteerd moet worden of het lichaam krijgt te laat teveel stimulerende stoffen binnen waardoor je slaapritme onderbroken wordt. Het feit dat je na acht uur ‘s avonds niets meer moet eten is dan ook een fabeltje. Zorg gewoon dat je twee uur voordat je in bed stapt, niets meer eet zodat je darmen ook rust hebben.
Cafeine
De bekendste oorzaak van slecht slapen is cafeine. Cafeine is slecht voor de nachtrust omdat het een stimulerende werking heeft op de hersenen, maag, nieren en darmen. Eigenlijk weet iedereen wel dat cafeine een stimulerende werking heeft en je ‘s nachts wakker houdt. Bovendien versterkt het een gevoel van onrust, wat niet handig is vlak voor bijvoorbeeld een examen. Je kunt het beste vanaf 14.00u geen koffie meer drinken en ook producten met een hoog cafeinegehalte laten staan zoals cola, chocola en bepaalde theesoorten. Thee zonder cafeine en kruidenthee kun je natuurlijk wel drinken. Energiedrank is natuurlijk al helemaal slecht voor de nachtrust. Let ook op met medicijnen in veel afslankpillen, pijnstillers en medicijnen tegen verkoudheid zit ook cafeine.
Alcohol
Alcohol heeft en heftige impact op je bioritme. Hoewel mensen denken daardoor gemakkelijker in slaap te vallen. Dat klopt ook wel, maar de slaap is vaak veel minder diep en effectief. Wanneer de alcohol uitgewerkt is, wordt je sneller tussendoor weer wakker. Ook kun je vervelender dromen en meer zweten waardoor je uitgedroogt raakt en hoofdpijn krijgt. Wanneer je de dag erna langer in bed blijft, verstoor je je bio-ritme.
Vetten en eiwitten
Als je vlak voor je naar bed gaat nog veel vette en eitwitrijke voeding eet, zal je lichaam de hele nacht druk bezig zijn met de vertering hiervan. Mensen die vaak misselijk wakker worden of met het opstaan erg winderig zijn moeten eens nagaan wat zij de avond ervoor hebben gegeten.
Suikers en geraffineerde koolhydraten
Deze voeding laat je bloedsuikerspiegel schommelen, dit kan net het verschil maken tussen goed en slecht slapen.
Pittig eten
Deze zorgen voor een opgeblazen gevoel en veel maagzuur.
Smaakversterkers
De smaakversterker E621 heeft invloed op ons slaap en waakritme. Deze smaakversterker kan hoofdpijn, maagzuur en verteringsproblemen veroorzaken.
Tyramine
Tyramine is een aminozuur dat de aanmaak van norepinefrine, of noradrenaline, door het lichaam stimuleert. Dit is een neurotransmitter die lijkt op adrenaline, en dus een flink stimulerend effect heeft op het lichaam. Tyramine zit in verschillende kaassoorten (oude, zachte, en blauwe kaassoorten), geconserveerd vlees, aardappels, wijn en chocola
Groenten
Ja, groentes zijn gezond, maar bepaalde groente zoals koolsoorten en gedroogde groenten hebben een hoog gisting effect wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Andere groentes die je slaap negatief kunnen beïnvloeden zijn bonen, komkommer en blikgroenten. Ook bevatten sommige verse groenten tyramine zoals aubergine, tomaat en spinazie. Eet deze groenten liever een aantal uren voor het slapengaan.
Sommige stimulerende vitamines
Vitaminerijke producten zijn natuurlijk heel goed om te eten en drinken, maar veel van deze vitamine hebben een stimulerend effect en kunnen dus wel een nadelig gevolg hebben voor de nachtrust. Probeer deze voedingsmiddelen dus vooral overdag te nemen! Dit neemt niet weg dat je ook s’avonds altijd beter een stuk fruit kan eten dan een vette snack. De fruitsoorten met een hoog vitamine-C gehalte kun je beter wel vermijden. Deze zit bijvoorbeeld veel in citrusvruchten en kiwi’s. Ook in bananen, wat eigenlijk een paradox is want bananen stimuleren juist weer de aanmaak van melatonine door het lichaam (slaaphormoon) waardoor je weer beter slaapt.
Tijdstip van eten
In de ochtend verteerd je lichaam voedsel het beste, vermijd dus zware maaltijden in de avond. Als je s’avond zwaar eet is je voeding pas half verteerd op het moment dat je naar bed gaat. Als je lichaam nog druk bezig is met verteren kan dit je nachtrust verstoren. Eet dus niet veel en zwaar de uren voor het slapen gaan. Gaan slapen met een hongergevoel is ook niet top dus het beste kun je een lichte snack eten ongeveer een uur voordat je gaat slapen. Dus geen vette bende!
Wil je meer artikelen lezen die informatie geven over het krijgen/ hebben van een goede nachtrust? Klik dan hier om verder te lezen over voedingstips voor een goede nachtrust.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: www.inslaap.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
2 juli 2016
3 x ei love you
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
26 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –