Veel mensen zijn zich niet bewust van de enorme impact die iemands levensstijl heeft op de nachtrust. Lichaamsbeweging is daar één van, maar wat nog meer invloed heeft is de keuze van voeding.
Een verkeerde toevoer van energie naar het lichaam is vaak de oorzaak van slaapproblemen. Strenge dieten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een tekort aan energietoevoer is. In de meeste culturen (in ieder geval in de onze) gaat het om een overschot aan energietoevoer vlak voor het slapengaan. Het lichaam wordt ‘s nachts dan nog flink aan het werk gezet omdat er nog veel eten verteerd moet worden of het lichaam krijgt te laat teveel stimulerende stoffen binnen waardoor je slaapritme onderbroken wordt. Het feit dat je na acht uur ‘s avonds niets meer moet eten is dan ook een fabeltje. Zorg gewoon dat je twee uur voordat je in bed stapt, niets meer eet zodat je darmen ook rust hebben.
Cafeine
De bekendste oorzaak van slecht slapen is cafeine. Cafeine is slecht voor de nachtrust omdat het een stimulerende werking heeft op de hersenen, maag, nieren en darmen. Eigenlijk weet iedereen wel dat cafeine een stimulerende werking heeft en je ‘s nachts wakker houdt. Bovendien versterkt het een gevoel van onrust, wat niet handig is vlak voor bijvoorbeeld een examen. Je kunt het beste vanaf 14.00u geen koffie meer drinken en ook producten met een hoog cafeinegehalte laten staan zoals cola, chocola en bepaalde theesoorten. Thee zonder cafeine en kruidenthee kun je natuurlijk wel drinken. Energiedrank is natuurlijk al helemaal slecht voor de nachtrust. Let ook op met medicijnen in veel afslankpillen, pijnstillers en medicijnen tegen verkoudheid zit ook cafeine.
Alcohol
Alcohol heeft en heftige impact op je bioritme. Hoewel mensen denken daardoor gemakkelijker in slaap te vallen. Dat klopt ook wel, maar de slaap is vaak veel minder diep en effectief. Wanneer de alcohol uitgewerkt is, wordt je sneller tussendoor weer wakker. Ook kun je vervelender dromen en meer zweten waardoor je uitgedroogt raakt en hoofdpijn krijgt. Wanneer je de dag erna langer in bed blijft, verstoor je je bio-ritme.
Vetten en eiwitten
Als je vlak voor je naar bed gaat nog veel vette en eitwitrijke voeding eet, zal je lichaam de hele nacht druk bezig zijn met de vertering hiervan. Mensen die vaak misselijk wakker worden of met het opstaan erg winderig zijn moeten eens nagaan wat zij de avond ervoor hebben gegeten.
Suikers en geraffineerde koolhydraten
Deze voeding laat je bloedsuikerspiegel schommelen, dit kan net het verschil maken tussen goed en slecht slapen.
Pittig eten
Deze zorgen voor een opgeblazen gevoel en veel maagzuur.
Smaakversterkers
De smaakversterker E621 heeft invloed op ons slaap en waakritme. Deze smaakversterker kan hoofdpijn, maagzuur en verteringsproblemen veroorzaken.
Tyramine
Tyramine is een aminozuur dat de aanmaak van norepinefrine, of noradrenaline, door het lichaam stimuleert. Dit is een neurotransmitter die lijkt op adrenaline, en dus een flink stimulerend effect heeft op het lichaam. Tyramine zit in verschillende kaassoorten (oude, zachte, en blauwe kaassoorten), geconserveerd vlees, aardappels, wijn en chocola
Groenten
Ja, groentes zijn gezond, maar bepaalde groente zoals koolsoorten en gedroogde groenten hebben een hoog gisting effect wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Andere groentes die je slaap negatief kunnen beïnvloeden zijn bonen, komkommer en blikgroenten. Ook bevatten sommige verse groenten tyramine zoals aubergine, tomaat en spinazie. Eet deze groenten liever een aantal uren voor het slapengaan.
Sommige stimulerende vitamines
Vitaminerijke producten zijn natuurlijk heel goed om te eten en drinken, maar veel van deze vitamine hebben een stimulerend effect en kunnen dus wel een nadelig gevolg hebben voor de nachtrust. Probeer deze voedingsmiddelen dus vooral overdag te nemen! Dit neemt niet weg dat je ook s’avonds altijd beter een stuk fruit kan eten dan een vette snack. De fruitsoorten met een hoog vitamine-C gehalte kun je beter wel vermijden. Deze zit bijvoorbeeld veel in citrusvruchten en kiwi’s. Ook in bananen, wat eigenlijk een paradox is want bananen stimuleren juist weer de aanmaak van melatonine door het lichaam (slaaphormoon) waardoor je weer beter slaapt.
Tijdstip van eten
In de ochtend verteerd je lichaam voedsel het beste, vermijd dus zware maaltijden in de avond. Als je s’avond zwaar eet is je voeding pas half verteerd op het moment dat je naar bed gaat. Als je lichaam nog druk bezig is met verteren kan dit je nachtrust verstoren. Eet dus niet veel en zwaar de uren voor het slapen gaan. Gaan slapen met een hongergevoel is ook niet top dus het beste kun je een lichte snack eten ongeveer een uur voordat je gaat slapen. Dus geen vette bende!
Wil je meer artikelen lezen die informatie geven over het krijgen/ hebben van een goede nachtrust? Klik dan hier om verder te lezen over voedingstips voor een goede nachtrust.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: www.inslaap.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
17 december 2015
Strakke benen en billen?
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
25 juli 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –