Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
13 oktober 2018
Sushi omelet
31 maart 2015
Gifvrij eten
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
25 augustus 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –