Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
8 maart 2016
Detox kan elke dag
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
25 januari 2015
Glutenintolerantie
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
6 september 2016
Keltisch zeezout
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
29 september 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –