Als de verliefdheid voorbij is, is het tijd voor het echte werk. De seksfrequentie daalt, je wilt weer eens uit met je vriendinnen, je hebt ruzie over rondslingerende sokken en het dopje dat nooit op de tandpasta wordt gedraaid. Soms vraag je je af of jullie nog wel goed bezig zijn. Deze acht signalen wijzen erop dat je relatie op het juiste pad zit.

Acht signalen van een gezonde relatie.

1. Liefde is… veel lachen samen!

Lachen ontspant, werkt aanstekelijk en brengt mensen dichter bij elkaar. Dat geldt ook in een relatie. Jullie vinden dezelfde dingen grappig, herinneren elkaar aan awkward gebeurtenissen of plagen elkaar. Een koppel dat samen kan lachen, blijft samen.

2. Liefde is… je fouten durven toegeven.

Als je je domme fouten, dwaze beslissingen en impulsieve acties durft toe te geven en hij je daarin steunt en niet uitlacht, dan zit het goed. Ook in ruzies komt dit van pas: je fout durven inzien, toegeven en je excuseren.

3. Liefde is… praten over de toekomst.

Durven jullie samen te praten over de toekomst? Te praten over jullie plannen en hoe jullie je leven met elkaar samen zien? Gaan jullie reizen? Willen jullie samen een keer bungeejumpen of samenwonen? Wie de toekomst bespreekt en plannen durft te maken, ziet de relatie duidelijk als iets op de lange termijn.

4. Liefde is… elkaar vergeven.

Vergeven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je iets blijft oprakelen in ruzies, anekdoten, of oude koeien uit de sloot blijft halen, dan heb je duidelijk dingen nog niet verwerkt. De een is meer vergevingsgezind dan de ander. Probeer je te realiseren dat ook in relaties de meest domme fouten worden gemaakt. Dé perfecte relatie bestaat niet. Vergiffenis is een belangrijk aspect in de relatie. Het zorgt voor het gevoel dat jullie samen als koppel ook hindernissen kunnen overwinnen en weer vooruit kunt kijken. Durf ook ruzie te maken. Niets is fijner dan af en toe de lucht even klaren en zeker weten dat het daarna weer goed zit. Wie geen ruzie durft te maken, kan beter een punt achter de relatie zetten.

5. Liefde is… elkaar de ruimte geven.

Een koppel zijn betekent niet dat je altijd alles samen moet doen. Iedereen heeft af en toe even een moment voor zichzelf nodig en heel belangrijk: een ruimte waar je jezelf terug kunt trekken of tijd om er met je eigen vrienden en vriendinnen op uit te gaan. Durf ook af en toe afstand van elkaar te nemen. Waarom zou je niet alleen op vakantie gaan voor een keer als je er samen niet uitkomt? Of ga lekker een weekend weg met vriendinnen, organiseer een meidenavondje (no boys allowed!). Zeker wanneer je samenwoont is het belangrijk om te weten wanneer je teveel op elkaars lip zit. Heerlijk toch, als je je even ergens een middag terug kunt trekken met een goed boek?

6. Liefde is… compromissen sluiten.

Prima als hij een actieve hikevakantie wil en jij een relaxvakantie op het strand. Dat betekent ook dat jullie elkaars wensen moeten respecteren of een compromis moeten zoeken. Jullie kunnen bijvoorbeeld een paar dagen actief gaan hiken en excursies doen en de laatste paar dagen aan het strand doorbrengen in een luie strandstoel. Niets fijner dan allebei happy zijn op je eerste vakantie samen.

7. Liefde is… elkaar onvoorwaardelijk steunen.

Ieder koppel kent goede en slechte tijden. Maar jullie zijn niet voor niets samen. Samen komen jullie hierdoorheen. Dit betekent dat jullie over alles moeten kunnen praten met elkaar. Of het nu over iets individueels gaat of over iets wat jullie op dit moment samen meemaken. Realiseer je dat je er voor elkaar moet zijn.

8. Liefde is… tijd voor elkaar vrijmaken.

Je kent dat wel. Allebei een drukke baan, studie, een druk sociaal leven. Wanneer moet je tijd voor elkaar hebben? Toch is het een essentieel onderdeel van je relatie. Durf afspraken te schrappen om eens een avondje met elkaar door te brengen. Kook een lekkere maaltijd, haal een goede wijn en zet een lekker muziekje op, steek kaarsen aan. Natuurlijk is een spontaan avondje het allerleukste, maar mocht dat niet lukken, dan zul je dat toch echt af en toe bewust moeten inplannen. Plan bijvoorbeeld een vaste dag in de week als JULLIE avond!

Renée Beers voor VivOnline

Bron: Happynews.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten