Alles wat we eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Toch heeft het ene product een veel hogere milieubelasting dan het andere. Soms denk je dus heel gezond bezig te zijn, maar blijkt het voor het milieu een stuk minder gezond. Hoe komt dat toch? En waar kun je op letten? Wij geven je 4 snelle tips voor milieubewuste voeding.
Milieubelasting
Voeding belast het klimaat door energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Bovendien is voor voedselproductie een groot deel van ons beschikbare land en water nodig.
Verschillen tussen producten
Toch zitten er veel verschillen tussen producten wat betreft de belasting voor het milieu. Voordat je een product kunt consumeren gaan er heel wat stappen aan vooraf zoals: groeien op het land; oogsten; transport naar de groothandel; vervoer naar de winkel; transport van de winkel naar huishoudens; product koken. Het verschilt per voedingsmiddel hoeveel energie, land en water er nodig is per stap.
1. Kies voor plantaardige producten
Productie van plantaardige producten behoeft minder water en energie en levert minder uitstoot van CO2. Een voorbeeld: Voor de productie van een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig. Voor de productie van een kilo soja is dat 2.100 liter. Bovendien geven dierlijke producten dus een forse uitstoot van CO2.
2. Gooi geen eten weg
Niet alleen beter voor het milieu, ook voor de portemonnee! In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weg, Dat staat gelijk aan € 2,5 miljard aan eetbaar voedsel. Zonder verspilling thuis bespaart een mens gemiddeld € 300 per jaar, en zou de uitstoot per Nederlandse consument gemiddeld met 1,5% afnemen. Dat lijkt niet veel, maar staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.
3. Kies voor seizoensproducten
Het voordeel van seizoensproducten is dat ze minder verpakt en opgeslagen hoeven te worden. Dat scheelt dus verbruik van verpakkingsmateriaal en energie voor opslag. Ook is de smaak van seizoensproducten vaak echt beter en leveren ze ons precies wat we per seizoen qua voedingsstoffen nodig hebben.
4. Let op keurmerken voor duurzame voeding
Als een product minder belastend is voor het milieu, wordt dat vaak aangegeven met een keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan het EKO-keurmerk, het milieukeur, het keurmerk Demeter of biologische producten. Toch zijn er tegenwoordig zóveel keurmerken, dat het wel handig is om jezelf er eens in te verdiepen.
Tegenstrijdigheden?
Met deze bovenstaande tips kun je zelf al een verschil maken. Maar het wil niet zeggen dat je nu achterover kunt leunen. Gezonde voeding is namelijk lang niet altijd hetzelfde als milieubewuste voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de gezondheidsvoordelen van vette vis (omega-3). Helaas is de vangst van vette vis niet per definitie goed voor de biodiversiteit in oceanen en zeeën. Je kunt in elk geval het beste voor een duurzame variant kiezen. Wees dus altijd bewust van je keuzes.
Nog meer weten?
Afhankelijk van je eigen voedingspatroon zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken en recepten die je hierbij kunnen helpen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
16 november 2016
Interview Vriendin
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
21 augustus 2017
Avocado risotto
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
14 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –