Of je nu een glutenvrije God of Godin bent, of nieuw in de scene, het kan behoorlijk lastig zijn in de wereld die glutenvrij heet. In dit artikel geven we je graag nog wat meer inzicht in glutenbevattende producten, voor een happy, healthy en gluten free life!

1.    Verzorgings- en beautyproducten
Lippenstift, tandpasta, bodylotion, shampoo, zeep, conditioner, babypoeder en zonnebrandcrème bevatten allemaal gluten.

2.    Medicijnen, supplementen en kruidenformules
Veel van deze producten bevatten stofjes als dextrine, wat gemaakt is van mais (prima) of tarwe. Op de etiketten is meestal wel te vinden of het product al dan niet glutenvrij is.

3.    Play-Doh speelgoed en verf
Play-Doh is gemaakt van tarwemeel, zout en water. Bizar he? Ook (vinger)verf bevat vaak sporen van tarwe.

4.    Sauzen en kruidenpoeders
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten.

LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.

5.    Scrambled eggs
Sommige restaurants gebruiken pannenkoekenbeslag of voorverpakte eimengsels met dit beslag, wat de scrambled eggs luchtig houdt. Dit beslag bevat vaak tarwe en gluten. De obers weten dit vaak niet, dus wees zelf bewust.

6.    Postzegels en enveloppen
Het plak-/lijmgedeelte van postzegels en enveloppen kan gluten bevatten. Zolang je dit niet 100 keer per dag doet, kan het echt geen kwaad. Beschouw het maar als een leuk weetje 😉

7.    Vleeswaren, krab en vegetarische vleesvervangers
In veel vleeswaren zit tarwe en/of soja verwerkt om het vlees stevig te houden. Krabvlees, gebruikt in sushi (denk aan de California roll), is vaak namaak krab en dit bevat tarwe. Ook veel vegetarisch vlees en groenteburgers zijn gemaakt van tarwe of andere glutenbevattende stoffen. Helaas.

8.    Alcohol
Bier bevat gluten, maar ook gedestilleerde dranken als wodka kunnen gemaakt zijn van tarwe. Afhankelijk van hoe gevoelig je voor gluten bent, zit je met tequilla of wodka gemaakt van aardappel of mais het veiligst. Cheers.

9.    Mashed potatoes
Vaak is meel toegevoegd om een mooie, volle substantie te krijgen.

10. Snoep
Lees de ingrediënten. Veel snoep is gemaakt van tarwemeel.

Tekst: Evelien Blom 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten