Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
13 oktober 2018
Sushi omelet
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
9 april 2014
Ontzuren met thee
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
26 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –