Vrij zijn houdt in dat iemand compleet zelfstandig is ten opzichte van de wereld, voor zichzelf denkt en praat en keuzes maakt die niet gebaseerd zijn op wat de wereld van ons verlangt. Als je zo’n persoon bent, kun je makkelijk alleen leven en naar de wereld kijken met absolute vrijheid. Voel jij je vrij? Of zit je vast, voel je je gevangen? Gevangen in werk, in een relatie, in je financiën. Gevangen in het idee van ‘moeten’ en niet anders kunnen, in omstandigheden waar je niet zelf voor gekozen heb. We leven in een vrij land maar voelen ons vaak helemaal niet vrij. Dat drukt en bouwt onderhuidse spanning op.

Verdoving
We proberen aan die druk te ontsnappen door een glaasje wijn, tv kijken, daten, seks of verdoven ons met medicijnen. Alles om maar heel even te kunnen ontsnappen aan dan onderhuidse gevoel dat je gevangen zit. Ondertussen dromen we van een toekomst zonder zorgen. We denken dat we vrijer zijn als we een relatie veranderen, van baan veranderen, minder werken. Maar probeer dit niet buiten jezelf te zoeken. Want wat als je je op dit moment al vrij kunt voelen? Zou je dan alles radicaal veranderen?

Het is wat het is
Een groot verlangen van heel veel mensen is om werkelijk in relatie te zijn met de wereld om ons heen. Om een diepere verbinding te voelen. Maar om dat te bereiken, moet je je wel enorm open opstellen. Dat is spannend, het maakt je kwetsbaar. Werkelijke vrijheid betekent niet ‘vrij zijn van’. Werkelijke vrijheid betekent vrij zijn MET. Je vrij voelen, terwijl je je ongemak laat zijn wat het is. Je kunt nooit helemaal angstvrij zijn. Er zal altijd moedeloosheid en frustratie zijn.

Geen spullen, alleen jezelf
Stel jezelf eens voor dat je geen spullen hebt. Geen huis, geen vrienden, helemaal niets. Wat heb je dan nodig om gelukkig te zijn? Welke eisen zou jij aan het leven stellen? We denken dat we gelukkig zijn als we maar genoeg spullen hebben, genoeg op vakantie kunnen, opdrachten afronden. Maar misschien word jij wel het meest écht blij met basisbehoeften: eten, drinken en slapen, zekerheid en veiligheid, liefde en verbondenheid, zelfvertrouwen en zelfontplooiing. Door je te beseffen hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om je goed te voelen, word je vrij. Je kunt op elk moment van je leven, je leven omgooien. De basis is goed. En vanuit die stevige basis heb je eigenlijk niets nodig, behalve die basisbehoeften.

Moeder natuur
Wij staan niet los van de natuur, wij zijn de natuur! Als we onszelf te ver verwijderen van de natuur worden we kwetsbaar. We voelen ons gestrest, minder vrolijk en willen dingen compenseren om de leegte op te vullen. Door meer tijd in de natuur door te brengen kun je je beter voelen. Makkelijker ontspannen, al het moois van de wereld zien. Je meer verbonden voelen met de wereld. dan is het ook makkelijker om je vrij, liefdevol en goed te voelen. Probeer jezelf te zien als onderdeel van het grote geheel. Probeer verder te denken dan je eigen ik.

Je bent vrij om te doen wat je zelf wilt, dus zet die eerste stap!

Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten