Elke maand neemt Melissa Jedeloo je mee in haar leven met een kind met een voedselallergie, vandaag vertelt ze over de vroege introductie van allergenen.
Onlangs namen Annic ten Duis en ik een video op voor haar YouTube-kanaal, over vroege de introductie van allergenen. Wij hebben dit gedaan met het doel mensen te bereiken en te waarschuwen voor de gevaren van voedselallergieën. De video ging onder andere over hoe je een reactie herkent en hoe je de kans verlaagt op voedselallergieën door de vroege introductie van allergenen bij baby’s.
Advies
Waar we tot verkort het advies kregen van de jeugdgezondheidszorg om vanaf een jaar pas pinda’s en noten te introduceren, zijn die richtlijnen onlangs veranderd. In het standpunt van het NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde) wordt de introductie van allergenen (pinda’s, noten, etc.) bij baby’s vanaf vier maanden geadviseerd. Vooral baby’s met (matige) eczeemklachten zouden hier enorm veel baat bij hebben. Hierdoor zou in de toekomst de kans op een voedselallergie voor deze producten aanzienlijk verlagen. Dit blijkt uit een onderzoek van het NVK. Helaas is dit nog niet iets wat algemeen bekend is, daarom vertel ik hier graag zoveel mogelijk over via (social media) kanalen.
Risicogroep
Waar moet je nou op letten bij het introduceren van deze allergenen? Zoals hierboven genoemd is vroege introductie van allergenen bij baby’s met (matig)eczeem NOG belangrijker om voedselallergie te voorkomen, zodat er in de toekomst minder problemen ontstaan. Deze groep heeft een hoger risico om allergisch op voedingstoffen te reageren. Let wel: aangezien baby’s met (matig) eczeem een hoger risico hebben, moet je dit altijd onder begeleiding van een bekwaam arts doen. Overleg altijd eerst met een deskundige hoe je deze producten voorzichtig kunt introduceren. Een arts kan je uitleggen waar je op moet letten, mocht je kindje wel heftig reageren.
Een andere risicogroep is als je een ouder of een broertje of zusje hebt met een (voedsel)allergie of als je baby reageert op andere voedingstoffen. Onlangs is er een Pinda Poli geopend in het Renier de Graaf ziekenhuis, om risicogroepen te ondersteunen bij het introduceren van allergenen. Of je baby hiervoor in aanmerking komt, lees je op de site van dit ziekenhuis.
Introductie
Mocht je baby geen last van (matig) eczeem hebben of niet in deze risicogroep vallen, dan is het nog steeds belangrijk om de producten met de besproken allergenen vroeg te introduceren.
Hoe doe je dat?
We nemen het broodje pindakaas als voorbeeld. Bouw het toedienen van een allergeen altijd langzaam op. Geef nooit gelijk een hele boterham met pindakaas. Begin bijvoorbeeld met een mespuntje (zout- en suikerloze) pindakaas. Kijk hoe je kindje reageert en bouw dit dat langzaam op in de komende week tot je wel een volledige boterham geeft. Gaat dit goed dan blijf je hiermee doorgaan. Geef je kindje dan wekelijks een broodje pindakaas, zodat hij/zij hier resistent voor blijft en mogelijk geen voedselallergie ontwikkelt.
Wat als je kindje reageert op het broodje pindakaas of zelfs het eerste mespuntje dat je toedient? Stop dan gelijk met geven van het product en neem onmiddellijk contact op met je huisarts.
Herkennen
Hoe herken je een reactie? Je baby krijgt na het eten van het product (binnen twee uur) een of meerdere van onderstaande reacties:
- Rode huid;
- Snotteren;
- Hevig braken;
- Ernstige diarree;
- Hoesten;
- Benauwdheid;
- Zwelling van het gelaat.
Of je kindje krijgt klachten die je niet kunt plaatsen, maar die wel acuut ontstaan na het toedienen van het allergeen.
Bij de reacties: ernstige zwelling (van bijvoorbeeld te tong/keel) overmatig hoesten en of ernstige benauwdheid, moet je uitgaan van een anafylactische reactie. Dit is extreem gevaarlijk en moet gelijk behandeld worden met adrenaline/EpiPen! Bel meteen 112 en leg uit dat het gaat om een anafylactische reactie op voeding!
Voorkomen
Tot op heden is een volledige genezing van voedselallergie niet mogelijk. Er vinden momenteel wel veel onderzoeken plaats, maar onderzoekers staan nog vaak voor een groot raadsel. Voedselallergieën komen steeds vaker voor, het probleem wordt almaar groter. Hopelijk komt er in de toekomst meer duidelijkheid!
Maar, voorkomen is beter dan genezen. Onderzoekers geven aan dat een vroege introductie van allergenen wel degelijk helpt om voedselallergieën (op latere leeftijd) te voorkomen. Als wij dit ten tijde van de geboorte van onze kinderen hadden geweten, dan had dit misschien wel een groot verschil gemaakt in de allergieën van onze zoon. Wie zal het zeggen? Voor ons komt dit advies helaas te laat, maar voor jou wellicht niet. Doe er je voordeel mee.
Voor meer informatie over het introduceren van allergenen kun je ook nog de volgende sites raadplegen:
https://www.reinierdegraaf.nl/patienten/specialismen-en-afdelingen/pindapoli/
Liefs,
Melissa
Meer lezen van Melissa? Klik hier.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
1 juli 2016
VEGAN OREO!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
6 oktober 2014
Eetdagboek review
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
17 september 2015
Ontbijt ijs
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
26 maart 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –