Vezels helpen ons om onze ontlasting goed door de darmen te kunnen vervoeren en het helpt om onze ontlasting stevig te maken. Het helpt om de opname van suikers te verminderen en de koolhydraten langzaam in ons bloed af te geven.

Als je vaak moeite hebt om goed naar de wc te kunnen heb je waarschijnlijk meer vezels nodig. Hier zijn 16 voedingsmiddelen die de goede hoeveelheid vezels bevatten die je ontlasting steviger maken waardoor je gemakkelijker naar de wc kunt.

16 x voedingsmiddelen waardoor je gemakkelijker naar de wc kunt:

 1. Zoete aardappel
  Een grote zoete aardappel uit de oven inclusief schil bevat 6 gram vezels.
 1. Frambozen
  Een kopje frambozen bevat 8 gram vezels en maar 65 calorieën. Plus dat ze van nature een laag suikergehalte hebben.
 1. Zwarte bonen
  Een kopje zwarte bonen bevat algauw 19 gram aan vezels. En ze zijn heerlijk in je burrito of salade.
 1. Sojabonen
  Een kopje sojabonen bevat 8 gram aan vezels en als je eenmaal begint met deze te ‘snacken’ is het allemaal heel goed te doen.
 1. Appels
  Een gemiddelde appel bevat 4,4 gram aan vezels. Plus dat appels heel goed hydrateren doordat ze rijk zijn aan vocht.
 1. Avocado
  Een hele avocado bevat 9,2 gram aan vezels. Een goed excuus om ze regelmatig op een toastje te smeren. Avocado is ook heerlijk in een smoothie, salade, op een speltbroodje en rijstwafel met een beetje peper en je kunt er heerlijke avocado hummus mee maken.
 1. Spruitjes
  Bah spruitjes! Maar wist je dat ze ruim 4 gram aan vezels bevatten? Heel gezond dus!
 1. Quinoa
  Een kopje gekookte quinoa bevat 5,2 gram aan vezels. Wat het ook een goede afwisseling maakt voor rijst. Quinoa is heerlijk als koude maaltijdsalade.
 1. Artisjok
  Een gemiddelde artisjok bevat 7 gram aan vezels en een kleine hoeveelheid artisjokhart bevat al gauw 9,6 aan vezels!
 1. Bramen
  Bramen bevatten al gauw 8 gram aan vezels en ze zijn natuurlijk heeeeerlijk!
 1. Pruimen
  Natuurlijk stonden pruimen al bekend als goed poepmedicijn. Maar toch hebben ze niet zoveel vezels als dat je zou verwachten. Zes gedroogde pruimen bevatten 4 gram aan vezels. Neem niet meer dan zes pruimen per dag. Pruimen hebben namelijk van nature ook een heel hoog suikergehalte.
 1. Kikkererwten
  Een kopje gekookte kikkererwten bevat al 12,5 gram aan vezels! Kikkererwten zijn ook heerlijk als snack, in een salade of in een smoothie.
 1. Broccoli
  Een gemiddelde portie broccoli bevat al 6 gram aan vezels. Probeer eens een portie broccoli voor je gaat sporten. Naast de vezels geven ze je veel natuurlijke energie.
 1. Chiazaad
  Een kleine portie chiazaad in je smoothie bevat algauw 10 gram aan vezels. En het is gemakkelijk toe te voegen in je ontbijt. Doe het in je yoghurt, smoothie, over je fruit heen.
 1. Linzen
  Een kopje gekookte linzen bevat algauw 15,6 gram aan vezels. Doe ze dus door je salade, maak er een soep van, gooi ze in de pasta. Je kunt ze overal doorheen doen.
 1. Peren
  Eet zo nu en dan ook een lekkere rijpe peer. Een gemiddelde peer bevat algauw 5,5 gram aan vezels. Heerlijk door je overnight oats!

Vergeet ook niet goed te drinken. Te weinig vocht werkt averechts op je ontlasting. Vezels kunnen geen vezels blijven zonder een goed gehydrateerd lichaam. Tip: Wil jij je darmen eens flink opschonen? Probeer dan deze darmdetox van slechts 1 dag!

Tekst: Renée Beers voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten