Vaderdag vraagt om pizza’s! Maar dat is helaas niet zo’n heel gezonde keuze, zeker niet op basis van wit broodmeel. Daarom een recept voor een flammkuchen op speltbasis. Een steeds populairdere dunne pizza die oorspronkelijk uit de Elzas-streek komt. De originele klassieke flammkuchen eet je met crème fraîche, uien, spek en kaas. Je kunt hem als hoofdgerecht eten maar ook als snack. Extra goed nieuws, je maakt hem heel makkelijk zelf, en dat hoeft echt niet ongezond te zijn!
VADERDAG VRAAGT OM PIZZA!
Dus wil jij op Vaderdag een gezondere optie dan pizza voor je vriend/man/vader? Maak dan deze minstens zo lekkere flammkuchen. Met een paar ingrediënten én een beetje geduld kun je aan de slag! Lees gauw verder voor 3 heerlijke varianten!
Wat heb je nodig voor ±3 personen?
Bodem
250 gram speltbloem
150 gram speltmeel
1 zakje gist
275 ml water
Zout (mespuntje)
scheutje olijfolie
Cheatday: Klassiek Beleg
2 uien
Zakje Gruyère kaas (lekker pittig)/of rasp een stuk kaas (150 gram)
125 gram crème fraîche light of als vervanger: hüttenkäse/zure room of sojaroom
125 gram magere spekblokjes
optioneel: champignon
Healthy day: gezonde varianten
Optie 1
- verse spinazie, ui, geitenkaas
Optie 2
- tonijn, olijven(tapenade), rucola
Optie 3
- zalm, wasabimayonaise, veldsla
Extra benodigdheden
Deegroller
Kom
Bakpapier
Extra speltbloem
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Meng de speltbloem en meel met het zakje gist, water, olijfolie en zout in een kom. Kneed tot een soepel deeg. De bol die je overhoudt moet absoluut niet teveel plakken. Voeg dus eventueel nog wat bloem toe. Doe dit een beetje op gevoel. Zorg ervoor dat je los nog wat extra bloem in de kom laat liggen, zodat het deeg niet blijft plakken. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Het zou in principe genoeg moeten zijn voor 3 bodems. Afhankelijk van het formaat van je bakplaat/oven.
- Rol het deeg uit op bakpapier die je al op passend formaat hebt neergelegd op de bakplaat. Rol uit tot ongeveer 0.5 cm dik. 15 a 20 minuten in de oven laten, tot de bodem er lekker knapperig uitziet en iets goudbruin. * Je kunt ervoor kiezen om het beleg (op de sla na) al mee te bakken in de oven, maar je kunt het ook naar wens eerst de bodem bakken en daarna beleggen.
- In de tussentijd kun je al wat voorwerk doen door alle ingrediënten voor het beleg klaar te leggen en/of te snijden. Als je dit samen doet dan is het leuk de ingrediënten in kommetjes te verdelen.
- Haal de pizza’s uit de oven, (beleg eventueel met alle overige ingrediënten), en heb een heerlijke vaderdag!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Nog meer inspiratie voor een culinaire vaderdag?
Wijngenietgids
Eindelijk wat anders dan een suf boek over wijnen. De Wijngenietgids is een kruising tussen boek en magazine en speelt in op de nieuwe trend van wijnbeleving. Van topauteur Hubrecht Duijker. 17,95 in de winkel!
Vegetarische papa’s
Oke, voor papa’s die vegetarisch willen eten maar dan wel met echte mannentaal. Meer hoeven we niet te verklappen. Het leukste, grofste en beste vegetarische kookboek van het jaar. 24,95 in de winkel!
Tien heerlijke snacks
Een heerlijke korte verhalenbundel van ‘de Roald Dahl van de lage landen’, Laurens Nutbey. Korte, hilarische plots met sterke ontroerende dialogen en ontknopingen die je nooit ziet aankomen. Tien heerlijke snacks voor de kortlezer, zoals de auteur zelf zegt. 10,00 in de winkel!
Papa Kazmi
Toen Papa Kazmi in 2012 samen met zijn kinderen een restaurant begon in Delft, had hij nooit durven dromen dat hij daarmee internationaal bekend zou worden. Drie jaar later verschijnt zijn ‘hotspot’ Hills & Mills bijna wekelijks in de media, kookt hij live op TV en vloog er een journaliste over om hem voor een grote internationale krant te interviewen. Grootste tijd voor een eigen kookboek, vonden zijn kinderen. Benieuwd naar de meer dan 80 gezonde, hartverwarmende, lekkere recepten uit de moderne Indiase keuken. Je kunt het boek hier bestellen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
23 februari 2016
Hongergevoel?
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
19 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –