A L L E S OF N I E T S
“Kun je nou niet gewoon één koekje nemen?”, vraagt mijn moeder altijd aan me. Het antwoord is: “Nee”. Herkenbaar?
Ik kan het gewoon écht niet. Na al die jaren bewust met voeding bezig te zijn, heb ik qua eetpatronen van alles uitgeprobeerd. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik moeilijk een balans kan vinden.
Als ik gezond eet, gaat er niet eens een chocolaatje naar binnen. Dan ben ik gemotiveerd, gedisciplineerd en streng voor mezelf. Ik hang uren in de supermarkt rond om alle E-nummers op de verpakkingen te bekijken en ik ga tegen mijn vriendje Paul in als ik hem een bal gehakt bij de snackbar hoor bestellen. Of ….. het slaat volledig de andere kant op en dan vreet ik de hele voorraad kast in één keer achter elkaar leeg, wissel zoet en zout met elkaar af (want dat houdt je zo lekker lang vol) en sla ik Pauls goed bedoelde woorden “liefje, daar krijg je straks spijt van he?” volledig in de wind.
Totaal niet in balans dus. Het werd tijd voor een andere aanpak.
Resetten
En zo stortte ik me een paar maanden geleden op het boek ‘50 Days of Green Happiness’. Ik had zin om me weer ergens in vast te bijten, uit mijn eigen standaardpatroon van havermout en rijstwafels met hummus te komen en te kijken of ik van die oneffenheden op mijn gezicht af zou kunnen komen. Maar misschien wel de belangrijkste reden: even resetten, want ik vond dat ik de afgelopen periode niet al te gezond bezig was geweest.
‘50 Days of Green Happiness’ is een mooi boek waar in principe de basis veganistisch is. Vooral VEEL groenten. Dus daar begon ik hoor; vol frisse moed. Paul vond het reuze irritant allemaal want ‘je eet al zoveel dingen niet’, maar heel eerlijk, ik had alle boodschappen voor de eerste week al in huis gehaald en het boek al van voor tot achter uitgeplozen. Ik had helemaal zin in dit avontuur!
Ik zat midden in mijn theatertour en nam telkens mijn eigen bakjes eten mee. Terwijl de mannen van de band aan de koffie en peuken zaten, voelde ik me behoorlijk happy & healthy met mijn “Mr. Sweet Potatosoup”, een “Bietenburger” en die gruwelijk lekkere “Bountylolly” snack. De band keek de hele tour met afschuw en verwondering toe. “Ga je die hele bak opeten?” of “Zit je nou alweer te kanen?”. Ik zat vaak met enige moeite al die groenten weg te werken en mijn moeder ondertussen maar klagen dat ik echt niet mocht afvallen (uiteraard lief bedoeld :-). Ik liet me echter niet uit het veld slaan en at rustig door.
Ik kan jullie zeggen; wat een top boek! Echt. Er staan waanzinnige gerechten in, je lijdt geen honger en ik had er enorme lol in. Ik viel wat af (wat niet mijn doel was, maar toch leuk meegenomen) en voelde me gezond.
In week 6 ging het mis. Mijn huid was fantastisch, maar had nul energie. Ik voelde me slapjes en als ik dan toch een keer mijn boekje te buiten ging, had ik vervolgens hevige buikkrampen. Op zich logisch natuurlijk, maar ik had het idee dat mijn lichaam wat tekort kwam. Ik snakte naar mijn dagelijkse handje(s) noten en ik ging langzamerhand weer meer eten van wat niet in het boek stond.
‘ALLES-modus’
Dag 50 heb ik zeker gehaald (want opgeven zit nou eenmaal niet echt in mijn karakter), maar ik was er he-le-maal klaar mee. Van tevoren dacht ik: “Straks houd ik gewoon het boek aan”. Maar in alle eerlijkheid: ondertussen ben ik een rijstwafel-met-heel-veel-pindakaas-monster geworden. De kilo’s die ik kwijt was, zitten er weer aan en ik voel me terug bij af. Ik zit volledig in de ‘ALLES-modus’. Top..
Loslaten?
Tuurlijk, ik denk dat ik nog steeds best oké eet, dus misschien moet ik dat hele idee van gezond MOETEN doen wel even loslaten. Want schreef ik in mijn vorige blog niet dat je jezelf niet té serieus moet nemen..? Het heeft geen zin om in dit schuldgevoel te blijven hangen. Morgen weer een dag. Ja toch?
Met dit in het achterhoofd mag ik van mezelf nog één koekje.. Nog eentje dan.. écht..
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
6 september 2016
Keltisch zeezout
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
3 september 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –