Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.

Verzuring van je lichaam

Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.

Evenwicht bewaren

Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.

Verzuurd vs basisch lichaam

Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.

Balans

Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.

Belangrijke mineralen

  • Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
  • Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium

Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.

Basenvormende en zuurvormende voeding 

Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Sterk zuurvormend
    Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank
  • Zuurvormend
    Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil
  • Zwak zuurvormend
    De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot
  • Neutraal
    Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is)
  • Zwak basenvormend
    Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot
  • Basenvormend
    De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil
  • Sterk basenvormend
    Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen

Wat kun je zelf doen?

Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten