Hersenen
Echo’s, winkelen, boeken lezen en nestelen lijken misschien de meest belangrijke manieren om je voor te bereiden op de geboorte van de baby. Maar ook je hersenen maken grote veranderingen door voor jouw nieuwe rol als moeder. Hieronder lees je welke veranderingen dat zijn en tips om naast deze hersenveranderingen de overgang naar het moederschap te vergemakkelijken.
Veranderingen
De hersenen vertonen een verhoogde hersenactiviteit en veranderen in structuur en grootte tijdens de zwangerschap en in de weken na de geboorte. De hormonen oxytocine en progesteron spelen hierbij een rol en zijn belangrijk in de binding tussen moeder en kind. Biologische, structurele en neurale veranderingen in de hersenen ondersteunen de overgang van een vrouw naar het moederschap.
Geheugenverlies
Deze veranderingen helpen prioriteiten te stellen, te reageren op de behoeften van de baby, de binding te vergroten en zelfs de planning en het beoordelingsvermogen te beïnvloeden. Ook worden bepaalde functies opgeofferd om ervoor te zorgen dat de hersenen zijn bronnen kan inzetten voor meer specifieke ondersteunende hersenvermogens, wat kan leiden tot geheugenverlies.
Hoewel deze veranderingen optreden bij alle moeders, kunnen er variaties zijn in de neurale en structurele veranderingen. Er zijn bepaalde omstandigheden en sociale situaties die rechtstreeks van invloed kunnen zijn op hoe responsief de hersenen zijn op de nieuwe rol van een moeder. Gelukkig kunnen kennis, voorbereiding, verschillende interventies en ondersteuningssystemen helpen bij het tot stand brengen van een gezonde relatie tussen moeders en baby’s. Onderzoek toont aan dat behandeling en ondersteuning van de geestelijke gezondheid kunnen resulteren in een gezonde groei en hechting tussen baby’s en moeders.
Tips
Meer ondersteuning
Het is belangrijk om ondersteuning te hebben tijdens en na de bevalling. Vraag voordat je gaat bevallen je vrienden, familie en buren of ze kunnen helpen. Hoe sterk je ook bent, elke moeder profiteert van ondersteuning. Vergeet niet dat je niet alles alleen hoeft te doen!
Samen met je partner
Het hebben van een baby kan een fijne tijd zijn, maar het kan ook je relatie beïnvloeden. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat een postpartumdepressie net zoveel invloed kan hebben op vaders als op moeders. Geniet niet alleen van de baby, maar maak ook goede afspraken met je partner over hoe je elkaar kunt ondersteunen wanneer de dingen vermoeiend of stressvol worden.
Stress
De moederlijke hersencircuits worden negatief beïnvloed door hoge stressniveaus. Herken jouw belangrijkste bronnen van stress en wees proactief met betrekking tot het beheren en verzachten van deze bronnen vóór de geboorte. Richt je daarnaast ook op de mooie dingen van de zwangerschap, bevalling en tijd daarna.
Verschillende studies hebben aangetoond dat huid-op-huidcontact gunstig zou kunnen zijn voor het bevorderen van hechting. Sommige studies suggereren zelfs dat huid-op-huidcontact mogelijk beschermend is voor het humeur en stressniveau van een moeder.
Andere moeders
Bij de geboorte van elk kind wordt tegelijkertijd ook een moeder geboren en begint ze aan een overgang naar haar nieuwe identiteit. De mensen die het best in staat zijn om de omvang van deze veranderingen te begrijpen, zijn andere moeders. Vraag andere moeders voor begeleiding en ondersteuning.
Slaap
Hoewel slaap misschien ongrijpbaar lijkt in de eerste dagen na de bevalling, weten we dat een bepaalde hoeveelheid (ongeveer zeven tot negen uur) slaap essentieel is voor het gezond functioneren van de hersenen en het lichaam. Zonder slaap heb je een hoger risico op depressie en andere ernstige aandoeningen. Probeer dus om te slapen wanneer je kunt en vraag ‘s nachts of overdag om hulp als je wat slaap wil inhalen.
Tekst: Tisha den Otter
Bron: Mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
22 september 2015
Beste eitjes
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
4 oktober 2017
Help mij water drinken
16 november 2016
Interview Vriendin
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
26 maart 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –