Hersenen

Echo’s, winkelen, boeken lezen en nestelen lijken misschien de meest belangrijke manieren om je voor te bereiden op de geboorte van de baby. Maar ook je hersenen maken grote veranderingen door voor jouw nieuwe rol als moeder. Hieronder lees je welke veranderingen dat zijn en tips om naast deze hersenveranderingen de overgang naar het moederschap te vergemakkelijken.

Veranderingen

De hersenen vertonen een verhoogde hersenactiviteit en veranderen in structuur en grootte tijdens de zwangerschap en in de weken na de geboorte. De hormonen oxytocine en progesteron spelen hierbij een rol en zijn belangrijk in de binding tussen moeder en kind. Biologische, structurele en neurale veranderingen in de hersenen ondersteunen de overgang van een vrouw naar het moederschap.

Geheugenverlies

Deze veranderingen helpen prioriteiten te stellen, te reageren op de behoeften van de baby, de binding te vergroten en zelfs de planning en het beoordelingsvermogen te beïnvloeden. Ook worden bepaalde functies opgeofferd om ervoor te zorgen dat de hersenen zijn bronnen kan inzetten voor meer specifieke ondersteunende hersenvermogens, wat kan leiden tot geheugenverlies.

Hoewel deze veranderingen optreden bij alle moeders, kunnen er variaties zijn in de neurale en structurele veranderingen. Er zijn bepaalde omstandigheden en sociale situaties die rechtstreeks van invloed kunnen zijn op hoe responsief de hersenen zijn op de nieuwe rol van een moeder. Gelukkig kunnen kennis, voorbereiding, verschillende interventies en ondersteuningssystemen helpen bij het tot stand brengen van een gezonde relatie tussen moeders en baby’s. Onderzoek toont aan dat behandeling en ondersteuning van de geestelijke gezondheid kunnen resulteren in een gezonde groei en hechting tussen baby’s en moeders.

Tips

Meer ondersteuning

Het is belangrijk om ondersteuning te hebben tijdens en na de bevalling. Vraag voordat je gaat bevallen je vrienden, familie en buren of ze kunnen helpen. Hoe sterk je ook bent, elke moeder profiteert van ondersteuning. Vergeet niet dat je niet alles alleen hoeft te doen!

Samen met je partner

Het hebben van een baby kan een fijne tijd zijn, maar het kan ook je relatie beïnvloeden. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat een postpartumdepressie net zoveel invloed kan hebben op vaders als op moeders. Geniet niet alleen van de baby, maar maak ook goede afspraken met je partner over hoe je elkaar kunt ondersteunen wanneer de dingen vermoeiend of stressvol worden.

Stress

De moederlijke hersencircuits worden negatief beïnvloed door hoge stressniveaus. Herken jouw belangrijkste bronnen van stress en wees proactief met betrekking tot het beheren en verzachten van deze bronnen vóór de geboorte. Richt je daarnaast ook op de mooie dingen van de zwangerschap, bevalling en tijd daarna.

Verschillende studies hebben aangetoond dat huid-op-huidcontact gunstig zou kunnen zijn voor het bevorderen van hechting. Sommige studies suggereren zelfs dat huid-op-huidcontact mogelijk beschermend is voor het humeur en stressniveau van een moeder.

Andere moeders

Bij de geboorte van elk kind wordt tegelijkertijd ook een moeder geboren en begint ze aan een overgang naar haar nieuwe identiteit. De mensen die het best in staat zijn om de omvang van deze veranderingen te begrijpen, zijn andere moeders. Vraag andere moeders voor begeleiding en ondersteuning.

Slaap

Hoewel slaap misschien ongrijpbaar lijkt in de eerste dagen na de bevalling, weten we dat een bepaalde hoeveelheid (ongeveer zeven tot negen uur) slaap essentieel is voor het gezond functioneren van de hersenen en het lichaam. Zonder slaap heb je een hoger risico op depressie en andere ernstige aandoeningen. Probeer dus om te slapen wanneer je kunt en vraag ‘s nachts of overdag om hulp als je wat slaap wil inhalen.

 

Tekst: Tisha den Otter

Bron: Mindbodygreen

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten